În perioada 28 august – 13 octombrie 2023, Inspectoratul Teritorial de Muncă Vrancea a desfășurat Campania Naţională pentru verificarea modului de respectare a prevederilor legale privind încheierea și executarea contractelor individuale de muncă și pentru verificarea modului în care sunt respectate cerinţele minime pentru îmbunătăţirea securităţii şi protecţia sănătăţii lucrătorilor, precum şi verificarea modului de respectare a prevederilor legale privind încheierea, de către angajatorii care desfăşoară activităţi de depozitare și comercializare a carburanților auto. Acţiunile de control s-au efectuat în toate tipurile de întreprinderi (mici, mijlocii şi mari, cu capital de stat, privat şi mixt), care efectuează activităţi de depozitare și distribuţie a carburanţilor, fiind apoi extinse și la instituțiile publice și agenții economici care utilizează butelii tip Skid GPL .
În domeniul relațiilor de muncă, în cadrul acestei Campanii Naționale, inspectorii de muncă din cadrul serviciului control relațiilor de muncă au efectuat 88 acțiuni de control la angajatori ce desfășoară activitate în domeniul menționat anterior. Inspectorii de muncă au constatat 146 de neconformități față de prevederile legale, aplicând 48 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 64.000 lei. Totodată, au fost identificate două persoane care desfășurau muncă nedeclarată. Pentru acești lucrători s-a dispus măsura întocmirii și înregistrării contractului individual de muncă si plata contributiilor ce derivă din executarea acestuia. Angajatorii care utilizau munca nedeclarată au fost sancționați contravențional cu amendă în cuantum de 40.000 lei și li s-a dispus măsura intrării în legalitate.
Totodată, reamintim angajatorilor obligația de a păstra la locul de muncă o copie a contractului individual de muncă pentru salariații care prestează activitate în acel loc și evidența orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidențierea orelor de începere și de sfârșit ale programului și de a supune controlului inspectorilor de muncă aceste documente.
Precizăm, pe această cale, că în cazul în care repausul în zilele de sâmbătă şi duminică ar prejudicia interesul public sau desfăşurarea normală a activităţii, repausul săptămânal poate fi acordat şi în alte zile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern. În acestă situaţie salariaţii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de muncă sau, după caz, prin contractul individual de muncă.
Majoritatea neconformităţilor constatate au fost remediate în timpul controlului, pentru celelalte dispunându-se măsuri cu termene stricte de realizare. Pentru urmărirea în continuare a obiectivelor care au fundamentat acţiunea, vor continua acţiunile de monitorizare a unităţilor verificate în cadrul etapelor de control. (sursa: ITM Vrancea)