vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăSocietateZiua pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor: Alege să NU fii victima violenţei...

Ziua pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor: Alege să NU fii victima violenţei domestice! Iubirea de azi nu șterge agresiunea de ieri!

În fiecare an, pe 25 noiembrie, la nivel mondial, este marcată Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței Împotriva Femeilor. Polițiștii de prevenire din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea au marcat această zi alături de viitorii asistenți medicali ai Școlii Postliceale ”Ana Aslan” din municipiul Focșani, trăgând un semnal de alarmă și de conștientizare asupra efectelor violenței, care, uneori pot escalada, având urmări dintre cele mai grave. Prin această întâlnire, polițiștii și-au propus ca mesajul lor să ajungă la toate femeile care, din păcate, devin victime ale diverselor forme de violență, acesta fiind:

Trebuie să cereți și să acceptați ajutor! Vă încurajăm să cereți sprijinul oamenilor apropiați, dar și al instituțiilor în măsură să vă ofere sprijin! NU acceptați violența și sesizați aceste comportamente!

Pe de altă parte, ne dorim să sensibilizăm comunitatea și să transmitem că este responsabilitatea noastră, a tuturor, să spunem “NU!” și să oferim sprijin victimelor. Prin implicarea tuturor, putem contribui la o societate în care femeia-soție, iubită, colegă, mamă, fiică, etc., să fie respectată, apreciată, valorizată și NU victimă.

Violența domestică nu se referă doar la violența dintre soți sau foști soți, ci și la violența între actuali sau foști parteneri. În ajutorul victimelor violenței domestice vine și Aplicația Bright Sky RO care oferă asistență și sprijin specializat victimelor violenței domestice, persoanelor aflate într-o relație abuzivă sau celor care sunt îngrijorate pentru o astfel de persoană.

Începând cu 1 octombrie 2022, Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică este funcțional în municipiul București și județele Iași, Mureș și Vrancea, pentru monitorizarea prin intermediul dispozitivelor de supraveghere electronică, în urma aplicării măsurilor în cazul emiterii ordinului de protecție provizoriu, ordinului de protecție și ordinului european de protecție. În primele 10 luni ale anului 2023, polițiștii vrânceni au emis 279 de ordine de protecție provizorie. Din totalul de 327 de victime, 253 sunt femei iar 74 bărbați. În 70 dintre cazuri a fost dispusă măsura monitorizării electronice.

Cum putem ajuta o persoană cunoscută care este victima unei forme de violență domestică?

Poți ajuta ascultând cu răbdare! Nu judeca și spune-i că îi ești alături și că îți dorești ca aceasta să aibă suficientă încredere în tine încât să îți spună ce i se întâmplă.

RECUNOAȘTE – Primul pas este recunoașterea problemei și identificarea semnalelor de alarmă ale abuzului. Semnele pe care ar trebui să le cauți sunt schimbările bruște în comportament sau semnale ce țin de prezența la serviciu.

RĂSPUNDE – Crede întotdeauna un angajat care îți spune că este victima violenței domestice și nu îi cere „să dovedească” acest lucru. Asigură-l în permanență că organizația înțelege modul în care abuzul îi poate afecta activitatea la locul de muncă și că poate beneficia de asistență.

OFERĂ ASISTENȚĂ – Oferă-i datele de contact ale celui mai apropiat serviciu de asistență care poate fi găsit. Oferă-i susținere vizavi de orice schimbare necesară la locul de muncă, inclusiv în modificarea numărului de telefon, dacă primește apeluri de hărțuire în timpul programului. Atunci când victima are un ordin de protecție, comunică acest lucru angajaților și oferă-le și semnalmentele autorului, pentru a putea suna la poliție dacă îl văd în apropierea victimei. (IPJ Vrancea)


ARTICOLE SIMILARE

- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu