În marja vizitei efectuate în Marea Britanie, în perioada 27-29 noiembrie, ministrul apărării naţionale, Angel Tîlvăr, a avut o întrevedere cu James Cartlidge, ministru de stat pentru înzestrare. La discuție au participat şeful Direcției Generale pentru Armamente, general-locotenent Teodor Incicaş, şi șeful Statului Major al Forţelor Navale, viceamiral Mihai Panait. În contextul amplului proces de modernizare a forțelor armate române, ministrul Apărării a avut un schimb de opinii pe marginea oportunităților, dar şi provocărilor care stau în fața industriilor naționale de apărare, în contextul de securitate generat de războiul de agresiune al Federației Ruse în Ucraina. „Aş vrea să reafirm deschiderea noastră în ceea ce privește consolidarea cooperării cu Marea Britanie în domeniul înzestrării cu echipamente necesare imediat, dar și pentru viitor, la standarde interoperabile. Încurajăm companiile britanice să participe la procedurile competitive de achiziții pentru dotarea forțelor armate ale României și să colaboreze cu companiile din industria de apărare din țara noastră, în beneficiul ambelor părți”, a afirmat ministrul Tîlvăr.
A fost subliniată, în acest cadru, importanța proiectului achiziționării de către România a celor două nave vânătoare de mine din clasa Sandown, care vor asigura Forțelor Navale Române o soluție robustă, rapidă, de combatere eficientă a pericolului reprezentat de minele marine aflate în derivă în Marea Neagră. Prima dintre cele două nave, modernizată și livrată de către partea britanică, a intrat deja în serviciul Forțelor Navale ale României, ca vânătorul de mine M 270 „Sublocotenent Ion Ghiculescu”, urmând să sosească în țară în scurt timp. Oficialul român a reamintit că Guvernul României alocă din acest an 2,5% din PIB pentru bugetul apărării, ceea ce asigură accelerarea programelor esențiale de înzestrare și, totodată, creează oportunități de implicare a industriei naționale de apărare în procesele de dotare a Armatei României cu echipamente de înaltă tehnologie și de asigurare a mentenanței acestora.
Agenda delegației conduse de ministrul apărării naționale a inclus și o deplasare în portul Portsmouth, din sudul Regatului Unit, unde a vizitat portavionul HMS Queen Elisabeth și unde a avut, împreună cu membrii delegatiei MApN, o întrevedere cu reprezentanții principalelor companii din industria navală de apărare din Mare Britanie. Pe parcursul discuțiilor, au fost prezentate echipamente specifice forțelor navale. (sursa: MApN)