vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăCultură”Tezaurele umane vii” vor beneficia de indemnizație de merit. Trei vrânceni din...

”Tezaurele umane vii” vor beneficia de indemnizație de merit. Trei vrânceni din Nereju au primit acest titlu, până acum

Luni, 18 decembrie, a fost adoptată o Hotărâre de Guvern privind completarea Normelor de aplicare a Legii nr. 118/2002 pentru instituirea indemnizației de merit, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 859/2003. Noile prevederi stabilesc că persoanele care dețin titlul de ”Tezaure umane vii” vor putea beneficia de indemnizație de merit pentru domeniul culturii. Pentru a primi indemnizația de merit pentru domeniul culturii, aceste persoane trebuie să aibă vechime neîntreruptă în promovarea patrimoniului cultural imaterial, merite excepționale în realizarea, interpretarea, păstrarea, transmiterea, punerea în valoare ori crearea elementelor patrimoniului cultural imaterial. ”Titlul de ”tezaur uman viu” este viager, personal și netransmisibil și se acordă de către Comisia națională pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial. ”Tezaurele umane vii” sunt garanția tradițiilor, un liant între generații, și sunt meșteri în prelucrarea lemnului, metalelor, pieilor și blănurilor, realizarea portului popular, cântăreți de muzică vocală și instrumentală. Programul Tezaure umane vii a fost instituit de UNESCO și vizează creșterea gradului de recunoaștere și vizibilitate a persoanelor care păstrează și transmit elemente de patrimoniu cultural imaterial în cadrul comunităților din care fac parte, al specialiștilor și al publicului larg. Pe de altă parte, își dorește identificarea acelor persoane care, făcând dovada caracterului excepțional al performării, sunt capabile să transmită un anumit element de patrimoniu imaterial, în forma și cu mijloacele tradiționale nealterate, contribuind, astfel, la asigurarea viabilității acestuia.”, se arată în actul normativ aprobat de Executiv.

Potrivit Guvernului, indemnizațiile de merit se acordă personalităților române de prestigiu ale științei, culturii și sportului. Numărul total de indemnizații este stabilit prin lege, respectiv 1650 de indemnizații, repartizate pe domenii.

Județul Vrancea se mândrește cu 3 ”tezaure umane vii”. Este vorba de 3 bărbați din comuna Nereju, recunoscuți pentru păstrarea și promovarea tradițiilor și meșteșugurilor populare:

– Șerban Terțiu (68 de ani) – meșter popular Măști populare (piele de capră) / a primit titlul în anul 2018;
– Pavel Caba (85 de ani) – meșter popular Instrumente de suflat (fluier, ocarină, ș.a.) / a primit titlul în anul 2018;
– Ștefan Harabagiu (84 de ani) – dansator-coregraf Chipărușul (dans ritualic din comuna Nereju) / a primit titlul în anul 2020.

ARTICOLE SIMILARE

- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu