În acest an, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) desfășoară acțiuni de control în zonele de vacanță de iarnă, din România, respectiv în Bucovina, Brașov, Sibiu, Maramureș, Valea Prahovei, Băile Felix și Băile Herculane, în cadrul structurii special create, în mod tradițional – “Comandament de iarnă 2023”. Începând cu 5 decembrie 2023 și până pe 10 ianuarie 2024, ANPC va monitoriza permanent aceste zone predilecte pentru turiști în acest sezon, pentru ca vacanța acestora să se desfășoare în cele mai bune condiții, conform prevederilor legale în vigoare. Activitatea Comandamentului, până pe 19 decembrie 2023, a vizat 1.273 de operatori economici care își desfășoară activitatea în toate zonele menționate.
În urma neregulilor constatate, au fost aplicate următoarele sancțiuni:
- 1.350 amenzi contravenționale în valoare totală de circa 7,7 milioane lei
- 587 avertismente
- oprirea definitivă de la comercializare a produselor neconforme, în valoare de aproximativ 375.000 lei
- oprirea temporară a prestării serviciilor până la remedierea deficiențelor, pentru 121 de operatori economici.
Pentru unii dintre operatorii economici a căror prestare a serviciilor a fost oprită temporar, a fost propusă închiderea unității, pe diferite intervale de timp, sau chiar închiderea definitivă a locației.
Principalele abateri constatate:
- utilizarea unor produse alimentare fără elemente de identificare,
- schimbarea stării termice a produselor alimentare
- utilizarea unor produse alimentare cu data limită de consum depășită
- lipsa verificării metrologice a mijlocului de măsurare
- condiții igienico-sanitare precare, în blocul alimentar: paviment deteriorat, instalație electrică improvizată, depuneri de praf și resturi alimentare în colțurile încăperilor, prize și întrerupătoare neigienizate, chedere ale agregatelor frigorifice rupte și neigienizate, mobilier uzat, prezența insectelor, ustensile neprofesionale (veselă din lemn), tavan și pereți neigienizați
- depozitarea în frigider a unor paste fierte și porționate, contrar prevederilor legale
- lipsa graficului de schimb al uleiului de prăjire
- lipsa alergenilor individualizați în lista meniu
- lipsa ingredientelor, aditivilor și a mențiunii „Provine din produs congelat”, în lista meniu
- depozitarea produselor direct pe paviment
- lipsa prețului pe unitate de măsură
- lipsa mijloacelor de protecție împotriva insectelor
- neafișarea serviciilor suplimentare în unitățile de cazare, inclusiv a tarifelor a orei de sfârșit a zilei de cazare, precum și a altor informații relevante,
- lipsa regulamentelor de utilizare saună, a piscinei, a registrului de evidență a calității apei etc.
- lipsa huselor de protecție pentru saltea si a covoarelor antiderapante în băi
- folosirea unor prosoape uzate, a unor saltele și lenjerii neigienizate, pătate, cu fire de păr
- comercializarea unor produse textile fără a avea menționate pe etichetă compoziția fibroasă, traducerea în limba română, fără date de identificare: producător/importator, adresă, date de contact, provenind din diferite țări
- folosirea unor autorizații de funcționare expirate.
În urma verificărilor desfășurate de echipele de control formate din comisari ANPC din toată țara, au fost constatate însă și numeroase exemple de bune practici, în servicii oferite turiștilor, în vacanța de iarnă. (sursa: ANPC)