Încep prezentarea formațiunilor politice din acest an electoral complicat cu PSD, partidul care are cei mai mulți aleși locali din Vrancea: primari, consilieri județeni, consilieri locali. Deși are numărul cel mai mare de aleși locali, PSD Vrancea nu se află într-o poziție dominantă pe scena politică județeană. Și, oricum, este departe de ceea ce însemna până în anul 2019 (în mai 2019 PSD a pierdut alegerile europarlamentare și în Vrancea). PSD Vrancea în epoca post-Oprișan nu și-a găsit calea, deocamdată. Încă se caută formule de succes, că un lider puternic și autoritar, care să unească toți pesediștii, nu cred că vor mai avea (cel puțin, nu pe modelul Oprișan).
PSD Vrancea dispune de structuri și oameni în tot județul, membri și simpatizanți peste tot, inclusiv în instituțiile statului. Nu duce lipsă de activ de partid, ci de strategie și acțiune unitară. Pesediștii vrânceni sunt, de câțiva ani, într-o situație comparabilă, pe alocuri, cu cea în care s-au aflat mult timp PNL și PD/PDL (opoziția de până în 2020, în general). Pierderile electorale din 2019 și, mai ales, din 2020, i-au debusolat pe cei de la PSD Vrancea, neobișnuiți cu opoziția în județ (nici acum nu prea știu cum se face opoziție cu adevărat). În fine, PSD nu este în opoziție în Vrancea, dar nici nu e la toate butoanele puterii.
Așa cum scriam la început, principala problemă cu care se confruntă PSD Vrancea este lipsa unității. Nu sunt neapărat grupări antagonice în partid, ci mai degrabă tensiuni și rivalități personale. Nemaiavând un șef autoritar, atât Nicușor Halici (președintele filialei județene și prefect) cât și Cristi Misăilă (primarul Focșaniului) încearcă să se revendice drept lideri. Ambii îl au ca model pe Marian Oprișan, cel care i-a promovat și ajutat să ajungă în diverse funcții publice. Misăilă a încercat, o vreme, să se ”debaraseze” de mentorul său, însă, de circa un an, relația Misăilă-Oprișan pare destul de solidă. De cealaltă parte, Halici pare că face eforturi pentru a se ”lepăda” de satana, așa cum le-a promis lui Ciolacu&Stănescu atunci când a fost numit prefect de Vrancea. Odată încheiată epoca Oprișan și cu doi lideri în conflict, pesediștii vrânceni au preferat, în majoritate, să-și conserve propriile poziții și să stea cu capul la cutie. Unii dintre ei au ales tabăra, însă fără să afișeze clar acest lucru.
Primarii PSD au depășit stadiul cântecului de lebădă din partea PNL și vor rezista, probabil, și mirajului AUR. Pe ei se bazează partidul, în general. Pe ei se bazează și Nicușor Halici, pornit într-o campanie personală asiduă prin județ, de câteva luni. Obiectivul politic al lui Halici este câștigarea funcției de președinte al Consiliului Județean Vrancea la alegerile locale din acest an. Este președintele filialei județene și este împins spre această candidatură. Nu cred că are de ales. Nu văd, acum, ca PSD să vină cu alt candidat pentru șefia CJ Vrancea. Deocamdată, actualul președinte al Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma (PNL), este văzut drept favorit la obținerea unui nou mandat. Așa că lupta politică va fi foarte dificilă. Iar dacă primarii, consilierii și activiștii PSD nu vor trage la aceeași căruță, cu toată convingerea, atunci șansele lui Halici se diminuează considerabil. Depinde și de capacitatea actualului președinte al PSD Vrancea de a-i strânge și de a-i motiva pe toți pesediștii vrânceni să ”lupte” împreună. Iar în caz de eșec, nu se știe dacă va primi drept refugiu politic, din partea Bucureștiului, un post de deputat.
Cristi Misăilă se află în altă poziție în comparație cu Nicușor Halici. Este primarul în funcție al municipiului Focșani și este considerat, în acest moment, favorit la obținerea unui nou mandat. PSD nu are alt candidat (cu șanse) pentru Primăria Focșani, astfel că Misăilă este ”condamnat” să o câștige și în 2024. Dacă va pierde, atunci se va afla la mâna Bucureștiului, la fel ca Halici. Comportamentul său de atotștiutor și multiplele lucrări începute și neterminate în Focșani i-ar putea crea neplăceri electorale în acest an, la alegerile locale. Plus că nici unele investiții finalizate nu arată ca în proiect și în declarațiile pompoase. Un rol important în realegerea lui Misăilă ca primar îl reprezintă un număr cât mai mare de contracandidați, pentru ca voturile negative să se împartă la cât mai mulți.
Alegerile locale sunt cele mai importante pentru politicienii din teritoriu, unde se consumă cele mai multe energii și resurse, cu implicații personale accentuate. Scrutinul local va fi la sfârșitul lunii septembrie, iar cel parlamentar va fi în noiembrie. Tendința de vot se va menține, teoretic, în mare parte. Deocamdată, se poate spune cu certitudine că PSD Vrancea are un loc de deputat asigurat la alegerile parlamentare de la toamnă. Pentru obținerea altuia (deputat și/sau senator) va intra în malaxorul redistribuirilor naționale. Așa că, cine va fi primul pe lista pentru Camera Deputaților? Nicușor Halici, Cristi Misăilă sau Angel Tîlvăr?
Până la scrutinul local din septembrie va fi cel pentru Parlamentul European, de la începutul lunii iunie. O testare de partid, de mobilizare a electoratului propriu, a activului de partid și, mai ales, a primarilor. Cât se vor implica aleșii locali pentru ca PSD să obțină un rezultat bun/ foarte bun la alegerile europarlamentare? Cine îi va determina pe primarii PSD să ”tragă” tare pentru partid la aceste alegeri? Un rezultat prost la europarlamentare ar putea însemna chiar decapitarea filialei județene, iar în acest caz vom vedea alte figuri în prim-plan. În același timp, PSD ar avea nevoie de figuri noi în eșalonul doi, la nivelul consilierilor locali și județeni. Schimbarea la față a PSD, așa cum clamează Marcel Ciolacu, nu se face doar la centru, ci și în teritoriu. Din acest motiv, Marian Oprișan nu mai are loc pe listele PSD (poate doar la capitolul ”și alții”). Doar o schimbare a PSD la nivel național l-ar putea readuce, eventual, în prim-plan pe fostul președinte al PSD&CJ Vrancea. Însă, dacă vrea să se ”joace” cu nervii PSD, Oprișan ar putea candida independent sau din partea altui partid pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Vrancea, la scrutinul local din septembrie. Această mișcare politică a lui Oprișan va scădea șansele oricărui candidat PSD și l-ar ajuta pe Cătălin Toma să obțină un nou mandat de președinte al CJ, fără probleme. Oricum, în politică, nimic nu e sigur. Iar anul 2024 este lung și complicat. Mai avem timp de discuții.