Anul 2019, când am aplicat pentru un sistem de panouri fotovoltaice prin Casa Verde, a fost lejer pentru solicitanți: depuneai la Administrația Județeană a Fondului pentru Mediu (AJFM) un dosar simplu cuprinzând copie carte identitate, extras de carte funciară a casei și dovada că nu ai datorii la stat. Mai completai un formular-cerere cu date de identificare. În august 2019, când am depus cererea, nu erau cozi, nu era îmbulzeală. Dar depunerea se făcea fizic, nu online, ca mai târziu. Urma o așteptare nedefinită, până se aprobau:
- Dosarul depus de solicitant, verificat administrativ
- Lista de firme care se înscriseseră pentru a executa lucrările de instalare a sistemelor
Așteptarea s-a dovedit lungă, dar cum încă nu era criză energetică, nu era grabă. După un an, în august 2020, am semnat un Contract de finanțare nerambursabilă cu AFM, prin care mi se acordau, ca beneficiar, 20.000 lei, reprezentând valoarea cheltuielilor eligibile pentru un sistem fotovoltaic de minim 3 KW. La suma asta, contribuția mea era de 2.000 lei. Contractul promitea că implementarea proiectului se va face în 8 luni, iar monitorizarea timp de 6 ani.
De aici încolo vin surprizele. Ghidul Casa Verde Fotovoltaice 2019 indica următoarea procedură: beneficiarul alegea din listă un instalator agreat, se înscria și acesta urma să facă lucrarea și să deconteze de la Ministerul Mediului suma de 20.000 lei. Tot la el plăteai contribuția ta și o taxă pentru că firma se ocupa mai departe cu toată hârțogăraia. Am ales din listă o firmă mai aproape de casă, care a acceptat cererea, fiindcă și asta era o problemă, dacă aveau sau nu loc. Am încheiat un contract de 18 pagini în octombrie 2020.
Articolul complet poate fi citit pe PRESShub.