Tot mai mulți polițiști sunt anchetați penal, pentru fapte care sunt incompatibile, în mod normal cu activitatea unei instituții care ar trebui să păzească legea, nu să o încalce. Un agent a distrus sistemele GPS de la mai multe autospeciale, altul a fost prins la furat, muli conduc băuți sau drogați. Trei astfel de incidente au fost semnalate în presă doar de la începutul acestui an.
Cel mai recent caz a avut loc acum două săptămâni când, pe 15 ianuarie, s-a constat că lipseau 3 sistemele GPS montate pe autospeciale aparținând IPJ Vrancea. „Trei dispozitive GPS nu au mai fost identificate fizic pe autospeciale, asupra unuia existând bănuiala că s-ar fi intervenit neautorizat. Din primele verificări efectuate, rezultă faptul că întreruperea comunicaţiilor ar fi fost efectuată pe timpul executării serviciilor de către acelaşi agent de poliţie”, a transmis la momentul respectiv IPJ Vrancea. Polițistul a fost cercetat disciplinar, iar în urmă cu câteva zile, IPJ Vrancea a anunțat că a fost concediat.
Tot în ianuarie, mai mulți ofițeri de poliție au fost reținuți pentru că nu l-au testat cu aparatul alcooltest pe un fost comandant al Poliției Petroșani, care s-ar fi aflat sub influența alcoolului. Un poliţist din Oradea şi fratele său, prinşi în flagrant cu bani şi bijuterii furate din casa unui om de afaceri. Cei doi au comis fapta după ce au forţat-o pe prietena afaceristului să le dea cheia. Însă femeia îi reclamase deja procurorilor, căci nu era la prima ameninţare din partea poliţistului şi a fratelui acestuia…
Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Europol, spune, în discuția cu PRESShub, că și școlarizarea celor care intră în poliție este insuficientă. „Vorbim o calitate foarte slabă a școlarizării. Cei care urmează în momentul de față cursurile unei școli de poliție au parte de o perioadă de șase luni de zile de teorie, cu șase luni de zile practică. În șase luni de zile este imposibil să aibă cineva pretenția că poate să transfere cunoștințele necesare pentru a acționa în zona, știu eu penală, a structurilor de investiții criminale, a structuri ordine publice, rutieră ș.a.m.d. Până la urmă înveți pentru examenul de permis de conducere 30-60 de zile, adică un simplu act normativ îți ia o lună, două luni ca să înveți să pot trece un examen. Ce să mai vorbim despre faptul că acei absolvenți, după ce termină școala de poliție, primesc în brațe 100-200 de dosare penale, fără ca ei să fie absolvenți de drept, de exemplu, și sunt numiți în structurile Poliței Judiciare și întocmesc acte de urmărire penale bazându-se pe în total nu știu cât să vă spun 40h-60h de drept penal cât au avut la școala de poliție”.
Articolul complet poate fi citit pe PRESShub.