Ați cheltuit prea mult ultima dată când ați fost la cumpărături sau în vacanță? Aveți dificultăți în a vă respecta bugetul? Dacă ai răspuns „da”, atunci trebuie să fii atent la insight-urile pe care experții în finanțe personale de la horacredit.ro le vor discuta în această postare. Continuă să citești pentru a afla mai multe despre cum să trăiești în limita mijloacelor tale.
Ce înseamnă să trăiești în limita mijloacelor tale?
Haideți să definim ce înseamnă să trăiești în limita mijloacelor tale înainte de a trece la discuții despre cum te poți încadra în buget. Acest stil de viață înseamnă să eviți datoriile inutile și să cheltuiești mai puțin decât câștigi. Ar trebui să rezistați tentației de a împrumuta bani sau de a vă folosi cardul de credit pentru a cumpăra lucrurile pe care le doriți, dar pe care nu vi le puteți permite pe moment. Dacă trebuie să vă împrumutați, trebuie să o faceți în mod responsabil, atunci când este inevitabil și sunteți sigur că veți rambursa datoria fără a cădea în stres financiar.
Atunci când trăiți în limita mijloacelor dumneavoastră, faceți alegeri de cheltuieli sănătoase și responsabile, care reflectă resursele de care dispuneți. Vă înțelegeți obiectivele financiare și economiile pentru viitor, ceea ce vă face să fiți mai bine plasat pentru a economisi pentru viitor sau pentru a face față urgențelor. În acest fel, veți fi pregătit pentru cheltuieli neprevăzute și vă veți concentra pe atingerea obiectivelor dvs. pe termen lung.
Așadar, cum să obțineți această mentalitate? Iată câteva reguli.
#1 Urmăriți-vă veniturile și cheltuielile
Urmărirea veniturilor și a cheltuielilor este punctul de plecare pentru a trăi în limita mijloacelor tale. Ar trebui să enumerați toate veniturile dvs. din diverse surse. Apoi, listați-vă cheltuielile pentru a înțelege unde se duc euro dumneavoastră. Nu enumerați doar facturile lunare, ci amintiți-vă și alte cheltuieli care nu ajung lunar, cum ar fi asigurarea vehiculului.
De asemenea, trebuie să vă identificați cheltuielile fixe asupra cărora nu aveți prea mult control. De asemenea, identificați-vă cheltuielile variabile. În acest fel, veți ști care este diferența dintre veniturile și cheltuielile dvs., ceea ce vă va pune în postura de șofer în chestiunea planificării cheltuielilor.
Nu uitați că majoritatea oamenilor nu își depășesc cheltuielile fixe. Cea mai mare problemă apare din ceea ce fac oamenii cu achizițiile opționale.
#2 Lucrați cu un buget
Lucrul cu un buget este o altă modalitate de a vă ajuta să vă mențineți în limitele mijloacelor financiare. Bugetarea vă permite să știți unde se duc banii dumneavoastră. De asemenea, vă ajută să vă disciplinați cheltuielile și să le limitați la banii pe care îi aveți la dispoziție.
#3 Economisiți înainte de a cheltui
Poți trăi în limitele bugetului tău învățând cultura de a economisi înainte de a cheltui. Disciplinându-vă vă asigurați că nu cădeți în tentația de a cheltui banii pe care inițial ați planificat să îi puneți deoparte ca fond de rezervă. Puteți atinge acest obiectiv prin automatizarea economiilor într-un cont separat. De exemplu, puteți dedica acest cont situațiilor de urgență pentru a vă asigura că nu vă scufundați în turbulențe financiare atunci când vă pierdeți brusc locul de muncă sau afacerea.
#4 Evitați cardurile de credit
Puteți, de asemenea, să dezvoltați o cultură puternică de a trăi în limita mijloacelor dvs. prin evitarea plăților cu cardul de credit. În schimb, plătiți cu numerar sau cu cardul de debit. Dacă nu aveți bani lichizi pentru a cumpăra ceva, discreția financiară vă cere să așteptați până când aveți bani liberi, disponibili.
#5 Separați dorințele de nevoi
Separarea nevoilor de dorințe este un alt secret pentru a trăi în limita mijloacelor tale. Dacă nu înțelegeți această diferență, veți aluneca în datorii. Întrebați-vă dacă aveți cu adevărat nevoie de un obiect înainte de a-l cumpăra. Dacă vedeți un articol pe care simțiți că trebuie să îl cumpărați, acordați-vă cel puțin 48 de ore și apoi reveniți asupra acestei decizii. În cele mai multe cazuri, veți vedea că dorința dumneavoastră de a face o achiziție a dispărut.
#6 Profitați de reduceri
De asemenea, puteți economisi bani la achizițiile la scară largă dacă așteptați reducerile din anumite anotimpuri ale anului, cum ar fi Crăciunul sau Black Friday. Vizitarea reducerilor este o șansă excelentă de a cumpăra tot ce vă doriți fără a vă depăși bugetul.
#7 Evitați cheltuielile din impuls
De asemenea, trebuie să vă faceți un buget pentru cumpărăturile mari pentru a evita cheltuielile impulsive. Economisirea în bucățele pentru cumpărăturile mari te scutește de durerea dificultăților financiare pe termen lung pe care le provoacă cumpărăturile impulsive. De exemplu, dacă nu sunteți sigur că vă puteți permite o vacanță, încercați să puneți deoparte sume mici săptămânal sau lunar, în loc să încărcați întreaga sumă.
#8 Creați un fond de urgență
Așa cum am dat de înțeles la punctul trei, ar trebui să creați un fond de urgență. În acest fel, nu veți recurge la cardurile de credit ori de câte ori apare o urgență. Ar trebui să vă străduiți să creați un fond care să vă poată finanța viața pentru cel puțin trei luni. Puteți utiliza bugetul lunar pentru a determina ce vă puteți permite să economisiți lunar pentru o zi ploioasă.
#9 Cheltuiți mai puțin decât câștigați
De îndată ce știi cât câștigi, ești mai bine plasat pentru a te concentra pe reducerea cheltuielilor pentru a te încadra în bugetul tău. Dacă nu aveți încă un buget, creați-l pentru a vă planifica cheltuielile și pentru a vă menține cheltuielile pe drumul cel bun.
Dacă nu vă pricepeți la întocmirea bugetului, puteți încerca metoda „backward budgeting”. Aici, vă notați veniturile și apoi scădeți fiecare cheltuială lunară pe care o efectuați. Dacă obțineți o cifră negativă, puteți fi sigur că vă depășiți veniturile și că trebuie să tăiați din cheltuieli.
#10 Economisiți pentru cumpărături
De asemenea, puteți economisi pentru achiziții mari în loc să le cumpărați pe credit. Mulți oameni își folosesc cardurile de credit pentru a cumpăra lucruri precum televizoare noi. Este mai bine să puneți deoparte niște bani în fiecare lună până când economisiți destui bani pentru achiziția dumneavoastră.
#11 Opriți concurența
În cele din urmă, evitați tentația de a concura cu alte persoane dacă doriți să trăiți în limita posibilităților dumneavoastră. Nu încercați să vă depășiți colegii sau persoanele pe care le urmăriți în mass-media. Nu cedați presiunii de a folosi cardurile de credit pentru a cumpăra lucruri care vă pot impresiona prietenii sau pentru a vă crea un statut fals de bogăție pe care nu îl aveți. Problema este că veți plăti întotdeauna pentru aceste obiecte cu dobândă.
Gânduri de încheiere
A trăi în limita mijloacelor tale este un semn de disciplină și responsabilitate financiară. Nu înseamnă autotortura sau refuzul de a cumpăra lucruri de care ai nevoie atunci când ți le poți permite. Sperăm că veți folosi cunoștințele despre care am discutat în această postare pentru a vă cheltui banii în mod rațional, fără a vă scufunda în datorii.