Iată, mai jos decizia Tribunalului de Arbitraj Sportiv cu privire la suspendarea pentru dopaj a Simonei Halep. Decizia inițială a ITIA a fost redusă drastic, de la 4 ani la 9 luni suspendare. Prin urmare, comisia de la TAS a emis următoarea decizie:
1. Recursul formulat de Simona Halep la 28 septembrie 2023 împotriva deciziei pronunțate la 22 septembrie 2023 de către Tribunalul independent al ITF este admisibilă și se admite în parte.
2. Recursul depus de Agenția Internațională de Integritate în Tenis (ITIA) la 14 decembrie 2023 împotriva deciziei decizia pronunțată la 22 septembrie 2023 de Tribunalul independent al ITF este admisibil și se respinge.
3. Decizia pronunțată la 22 septembrie 2023 de către Tribunalul independent al ITF se anulează.
4. Se constată că Simona Halep a comis încălcări ale regulilor antidoping în temeiul articolelor 2.1 (prezență) și 2.2 (utilizare) din Programul antidoping în tenis 2022 ca urmare a prezenței unei substanțe interzise (Roxadustat) în proba sa de urină recoltată în timpul competiției la 29 august 2022.
5. Simona Halep este sancționată cu o perioadă de suspendare de nouă (9) luni, începând cu data de 7 octombrie 2022.
6. Simona Halep beneficiază de credit pentru suspendarea provizorie executată începând cu 7 octombrie 2022.
7. Toate rezultatele obținute de Simona Halep în competițiile care au avut loc în perioada 29 august 2022 până la 7 octombrie 2022 sunt descalificate, cu toate consecințele care decurg de aici, inclusiv pierderea oricăror medalii, titluri, punctele din clasament și premiile în bani.
8. Sentința se pronunță fără cheltuieli de judecată, cu excepția cheltuielilor de judecată în valoare de 1.000 CHF (o mie franci elvețieni) plătite de fiecare dintre Simona Halep în ceea ce privește apelul său și de International Tennis Integrity Agency (ITIA) în ceea ce privește apelul său, care sunt reținute de TAS.
9. Agenția Internațională de Integritate în Tenis (ITIA) este obligată să plătească Simona Halep suma de 20.000 CHF (douăzeci de mii de franci elvețieni) cu titlu de contribuție la cheltuielile de judecată și alte cheltuieli ale acesteia suportate în legătură cu această procedură de arbitraj.
La rândul său, prima reacție a sportivei a fost următoarea: „De-a lungul acestui proces lung și dificil, mi-am menținut convingerea că adevărul va ieși în cele din urmă la iveală și că se va ajunge la o decizie corectă, deoarece sunt și am fost întotdeauna o sportivă curată. Credința mea în acest proces a fost pusă la încercare de acuzațiile scandaloase care mi-au fost aduse și de resursele aparent nelimitate care au fost aliniate împotriva mea. Dar, în cele din urmă, adevărul a prevalat, chiar dacă a durat mult mai mult decât mi-aș fi dorit. Aș dori să le mulțumesc avocaților mei care au fost alături de mine și au crezut în mine de la început, și, mai important, vreau să le mulțumesc sponsorilor mei, fanilor și concurenților mei care au rămas alături de mine pe parcursul acestui proces lung și dificil. Abia aștept să mă întorc în circuit”, conform Euronews.
Simona Halep poate reveni oricând în competițiile oficiale, pentru a ispășit mai mult decât cele 9 luni de suspendare – circa un an și jumătate. Totodată, fosta lideră WTA poate cere daune imense de la firma canadiană care a produs pudra de colagen contaminată cu roxadustat consumată de ea, fără să știe acest lucru. Bună de plată ar putea fi și Agenția Internațională pentru Integritatea Tenisului (ITIA), care i-a dictat suspendarea de 4 ani din activitate.