sâmbătă, noiembrie 23, 2024
AcasăSocietateCum pot fi confiscate proprietățile Rusiei din Europa și folosite pentru reconstrucția...

Cum pot fi confiscate proprietățile Rusiei din Europa și folosite pentru reconstrucția Ucrainei

Cum pot fi confiscate proprietățile Rusiei din Europa și folosite pentru reconstrucția Ucrainei reiese dintr-un raport al Serviciului de Cercetare al Parlamentului European (EPRS). Scopul acestei acțiuni ar fi redirecționarea acestor fonduri către procesul de reconstrucție al Ucrainei.

În contextul sancțiunilor europene împotriva regimului de la Kremlin, Parlamentul European încearcă să găsească soluții pentru a găsi fonduri suplimentare dedicate reconstrucției Ucrainei devastată de război. Mai exact, experții EPRS caută metode legale pentru a putea fi confiscate proprietățile guvernului rus și activele Băncii Centrale a Rusiei. Fondurile obținute prin confiscarea acestora ar urma să fie folosite în procesul de reconstrucție al Ucrainei după încheierea războiului. PRESShub prezintă o sinteză a raportului Serviciului de Cercetare al Parlamentului European făcut public recent.

Banca Centrală a Rusiei a raportat că deține active în străinătate în valoare de 300 de miliarde de dolari, iar evaluările pagubelor de război în Ucraina se ridicau în 2023 la 411 de miliarde de dolari. Experții EPRS consideră că activele rusești, deși insuficiente, ar trebui folosite pentru reconstrucția Ucrainei în orice formă posibilă. Deoarece proprietățile rusești se bucură de imunitate, trebuie găsită o cale pentru confiscarea acestora. În prezent, normele interne ale multor state permit doar sechestrarea activelor Băncii Centrale a Rusiei, dar nu și confiscarea acestora. Drept consecință, ar fi nevoie de adoptarea sau amendarea legislației în domeniu. Imunitatea de care se bucură activele rusești poate fi ocolită și ca urmare a evoluției dreptului internațional. Adunarea Generală a ONU poate schimba normele internaționale pentru a permite confiscarea proprietăților rusești în cazuri ce țin de război, terorism și nerespectarea sentințelor Curții Internaționale de Justiție. O altă excepție de la aplicabilitatea imunității poate veni din sentințele tribunalelor internaționale.

Articolul complet poate fi citit pe PRESShub.


ARTICOLE SIMILARE

- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu