sâmbătă, noiembrie 23, 2024
AcasăSocietateRomânia nu va ajunge la 41% surse regenerabile, cum dorește Comisia Europeană,...

România nu va ajunge la 41% surse regenerabile, cum dorește Comisia Europeană, spune un director din Ministerul Energiei

România nu va ajunge la 41% surse regenerabile în mixul energetic național în timpul indicat prin noua directivă a Comisiei Europene, a declarat Elena Popescu, director general adjunct al Direcției Politici Energetice și Green Deal din cadrul Ministerului Energiei. Elena Popescu a participat la Energy Forum. Tranziția de la aurul negru la energia verde, eveniment organizat de Freedom House România pe 14 martie la București.

Directoarea generală adjunctă din cadrul Ministerului Energiei a arătat că noile politici pentru energie verde presupun trecerea la un alt mod de viață, dar și la un nou mod de gândire, atât pentru consumatori, cât și pentru autoritățile publice. „Trebuie să trecem la un alt mod de viață, ca și consumatori, dar și la un alt mod de gândire ca autorități implicate în domeniul energetic. Politicile energetice au impact în toate sectoarele economice. O confirmare a acestui fapt este însăși noua directivă de regenerabile, care stabilește o cotă ambițioasă pentru creșterea surselor de energie regenerabilă în statele membre UE, dar și cote și ținte clare pentru sectoarele care sunt cele mai impactate, precum cel industrial, ceea ce este o noutate față de directiva RED 2”, a menționat Elena Popescu.

Directorul general adjunct al Direcției Politici Energetice și Green Deal din cadrul Ministerului Energiei a precizat că își dorește să crească cota surselor de energie regenerabilă, însă nu crede că România va putea atinge procentul de 41% specificat în anexa directivei europene.„Dacă ne referim la ținta pe regenerabile care este cea mai discutată, la noi în PNESC este acum de 36,2%, încercăm să o creștem, prin remodelarea planului, pe care o facem pe baza recomandărilor Comisiei, dar este puțin probabil să ajungem la 41%, cât iese din acea formulă mult discutată care este anexă la directivă. Și 36,2% este o țintă ambițioasă pentru România și greu de atins. Încercăm să o creștem, nu știm unde vom ajunge, dar din discuțiile și cu celelalte state membre, vă pot spune că nu suntem chiar atât de lipsiți de ambiție și chiar și 36,2% este o cifră ambițioasă”.

„Energy Forum Tranziția de la aurul negru la energia verde” este un eveniment organizat de Freedom House România pe 14 martie la București. În cadrul conferinței au fost dezbătute implicațiile obiectivelor verzi ale Uniunii Europene, la care a aderat și România. În cadrul evenimentului, au fost abordate teme diverse legate de energia verde, precum cooperativele de energie, dezvoltarea fermelor de panouri fotovoltaice și a câmpurilor eoliene, dar și ce presupune tranziția de la energia clasică la una mai puțin poluantă. La Energy Forum au fost prezente toate părțile interesate pentru a facilita un schimb de experiență și cunoștințe între România și Norvegia, dar și formarea de parteneriate de lungă durată și explorarea colaborărilor. La eveniment a fost prezent și un delegat al companiei norvegiene Norsk Energi, cu o expertiză de 30 de ani în toate tipurile de energie.

Articolul complet poate fi citit pe PRESShub.


ARTICOLE SIMILARE

- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu