duminică, noiembrie 24, 2024
AcasăSocietatePeste 100 de incendii de vegetație uscată în Vrancea în primele trei...

Peste 100 de incendii de vegetație uscată în Vrancea în primele trei luni din 2024

La nivelul județului Vrancea, de la începutul anului, pompierii militari, pompierii voluntari și personalul silvic au intervenit pentru stingerea a 103 incendii de vegetație uscată în urma cărora a fost afectată o suprafață de teren de aproximativ 783 ha.

Astfel de intervenții presupun eforturi umane, materiale și financiare ridicate, având în vedere că, doar la intervențiile pentru stingerea incendiilor de vegetație din acest an au fost mobilizați 313 pompieri cu 73 de autospeciale.

Pe lângă pericolul pe care îl reprezintă aceste incendii pentru clădiri, păduri sau alte construcții aflate în vecinătatea lor, un pericol mai puțin văzut este acela că, în momentul în care forțele de intervenție se luptă pentru stingerea acestor incendii, să fie nevoie de acestea la alte intervenții care pun în pericol viața oamenilor, resursele fiind limitate, pot rezulta consecințe grave.

Incendiile de vegetație uscată, miriști și deșeuri menajere pot avea consecințe grave asupra comunității, prin pierderi de vieți omenești, importante pagube materiale și afectarea mediului înconjurător.

De asemenea, în anumite situații, cei care au recurs la astfel de metode de igienizare a terenurilor și-au pus în pericol viața și bunurile materiale, uneori ducând chiar la tragedii. Din nefericire, și în acest an, în urma acestor incendii, două persoane au decedat, iar 17 gospodării au fost afectate de incendiile propagate de la cele de vegetație uscată.

Conform legislaţiei în domeniul protecţiei mediului, persoanele fizice şi juridice au obligativitatea de a nu arde miriştile, stuful, tufărişurile sau vegetaţia ierboasă fără acceptul Agenţiei Judeţene pentru Protecţia Mediului şi fără informarea, în prealabil, a Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă.

Sancțiunile contravenționale pot fi aplicate de autoritățile administației publice locale, garda de mediu și inspectoratul pentru situații de urgență, iar în cazul nerespectării prevederilor legale privind interzicerea arderilor de vegetație uscată, Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură va aplica sancțiuni care ajung până la excluderea de la plata sprijinului financiar pentru deținătorii terenurilor igienizate prin incendierea vegetației uscate și care nu au obținut acceptul autorităților.

Foarte important! Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Anghel Saligny” al județului Vrancea solicită cetățenilor anunțarea tuturor situațiilor care pot pune în pericol viața, bunurile sau mediul înconjurător la numărul unic pentru apeluri de urgență 112!

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență̆ pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU, care poate fi descărcată, gratuit, din App Store și Google Play. (Sursa: Compartimentul de Informare şi Relaţii Publice al I.S.U. Vrancea)

 


ARTICOLE SIMILARE

- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu