Aproximativ 40 pompieri militari, reprezentanți SVSU și cetățeni s-au mobilizat pentru localizarea și lichidarea unui incendiu ce amenința să cuprindă o zonă împădurită de pe teritoriul localității Coza, comuna Tulnici.
Evenimentul a fost anunțat prin intermediul numărului de apel unic 112 miercuri, 29 martie a.c., în jurul orei 15.10. Imediat au fost mobilizate forțe și mijloace de intervenție atât de la Stația de Pompieri Vidra, cât și de la Detașamentul de Pompieri Focșani și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Tulnici.
Din cauza zonei greu accesibile, deplasarea autospecialelor nu s-a putut realiza decât până la aproximativ 3 km distanță de zona afectată, iar pompierii au parcurs pe jos această distanță, fiind nevoiți să intervină cu mijloace de primă intervenție.
Misiunea a fost foarte dificilă, atât din cauza terenului accidentat, cu văi adânci și pereți abrupți, precum și din cauza focarelor de incendiu răspândite pe o suprafață foarte mare. De asemenea, curenții de aer specifici zonei de munte favorizau arderea, iar lipsa surselor de apă îngreunau intervenția. Datorită efortului susținut al forțelor participante, s-a reușit împiedicarea propagării flăcărilor la fondul forestier, pericolul ca incendiul să se extindă la nivelul coronamentului copacilor fiind ridicat.
La misiune a fost mobilizată și o autospecială pe șenile care a transportat mijloacele de primă intervenție necesare și a facilitat accesul forțelor de intervenție.
Incendiul a fost lichidat în jurul orei 23.00, iar în urma acestuia s-au înregistrat pagube pe terenurile a patru cetățeni. În total, au ars vegetație uscată și mărăciniș pe mai multe focare de incendiu, răspândite pe o suprafață cumulată de aproximativ 3 ha iar 19 arbori cu vârsta de aproximativ 15-20 ani (fag și stejar) au ars pe interior și au fost doborâți. De asemenea, a ars o fânărie în care era depozitată o cantitate de aproximativ 1000 kg fân, gardul din lemn construit pe o lungime de cca. 500 ml și aproximativ 20 pomi fructiferi.
În urma verificărilor efectuate s-a constatat că evenimentul s-a produs, cel mai probabil, din cauza unui foc deschis în spații deschise. Persoana care a igienizat terenul prin arderea resturilor vegetale și nu a respectat normele specifice de apărare împotriva incendiilor va fi sancționată contravențional. Acesta riscă o sancțiune cuprinsă între 1000 la 2500 lei.
Compartimentul Informare şi Relaţii Publice al I.S.U. Vrancea