sâmbătă, noiembrie 23, 2024
AcasăSocietatePoliția vă sfătuiește cum să vă apărați de fraudele online

Poliția vă sfătuiește cum să vă apărați de fraudele online

În ultimii ani s-a constatat o creștere a sesizărilor privind infracțiunile comise în mediul online. Aceasta derivă din faptul că tot mai multe persoane efectuează tranzacții folosind mijloace de plată electronică, respectiv carduri bancare, aplicații de banking mobile. Pentru că există și pe internet, ca și în viața reală, pericole și riscuri, pentru  a evita să deveniți  victimele unor infracțiuni comise în  mediul online, polițiștii vă transmit următoarele recomandări:

Dacă efectuați cumpărături pe site-uri de comerț online de la persoane fizice, mai ales dacă interacțiunea dintre dumneavoastră și vânzător s-a realizat exclusiv în online nu trimiteți banii în avans. Folosiți un serviciu cu plata ramburs (achitarea costurilor de către destinatar la momentul livrării bunului).

Înainte de a face achiziții online, verificați cu atenție sursa de comercializare. Achiziționați bunuri din surse sigure, folosind site-uri de comerț online pe care le cunoașteți sau pe care le-ați mai folosit și verificați recenziile comerciantului înainte de a achiziționa produsul. Totodată vă recomandăm să păstrați întotdeauna documentele referitoare la plățile pe care le-ați efectuat online.

Pentru stabilirea tuturor aspectelor incidente acestor tipuri de infracțiuni, cercetările specifice sunt realizate la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea în cadrul unor dosare penale deschise sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de fals informatic, efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos și accesul ilegal la un sistem informatic.

Persoanelor care constată ca au fost victime ale unor astfel de infracțiuni li se recomandă să se adreseze de îndată celei mai apropiate unități de poliție sau să apeleze numărul unic de urgență 112!

În general, infracțiunile comise în mediul online urmăresc obținerea datelor de identificare ale cardurilor bancare în vederea efectuării de tranzacții financiare, cea mai frecventă și facilă metodă fiind cea de ”phishing”.

Această metodă folosește interfața vizuală a unor site-uri de intermedieri vânzări. În acest caz, autorii se arată interesați de achiziționarea unor bunuri oferite spre vânzare de către utilizatorii platformei de intermediere vânzări și încearcă să determine vânzătorii să-și dezvăluie datele de identificare ale cardurilor bancare., sub pretextul că în acest mod vor încasa banii pentru bunul oferit spre vânzare. Astfel, aceștia transmit un link către o pagină web falsă, asemănătoare ca și denumire și aspect vizual cu platforma de intermediere vânzări, iar ulterior introducerii datelor bancare, acestea sunt folosite pentru efectuarea de tranzacții financiare în mod fraudulos către diferiți comercianți din străinătate.

O particularitate a acestei modalități de obținere a datelor de identificare a cardurilor bancare o reprezintă faptul că autorii abordează vânzătorul în afara platformei de intermediere vânzări, fiind utilizate diverse aplicații de mesagerie online. Totodată, în cadrul discuției pot fi identificate unele greșeli gramaticale sau dortografie, specifice traducerii automate dintr-o limbă în alta.

Totodată, recomandăm tuturor cetățenilor:

-verificați și analizați linkul înainte de accesare!

-nu accesați link-uri transmise de persoane necunoscute!

-în cadrul conversațiilor purtate pe aplicații de mesagerie online cu persoane necunoscute, acordați o atenție sporită greșelilor de exprimare, a celor ortografice sau gramaticale, specifice traducerilor automate!

-nu furnizați datele de identificare ale cardului bancar pentru a intra în posesia banilor!

-sesizați de îndată orice tentativă de fraudă comisă în mediul online!

Unii atacatori își atribuie identitatea unor lucrători din cadrul unor structuri de aplicare a legii în scopul comiterii unor fraude și trimit corespondențe în acest sens, prin email-uri, mesaje text, mesaje whatsapp etc.

Persoanele care primesc aceste mesaje sunt informate că fac obiectul unor presupuse proceduri judiciare. Astfel, atacatorii pot solicita plata unor sume de bani cu titlul de amendă penală într-un termen foarte scurt.

În situația în care primiți astfel de mesaje nesolicitate, nu răspundeți și nu accesați eventualele link-uri sau atașamente din corespondență. (Sursa: IPJ Vrancea)

 

 

 


ARTICOLE SIMILARE

- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu