sâmbătă, noiembrie 23, 2024
AcasăActualitateUn tânăr din Vrancea a descoperit monede turceşti, foarte vechi, cu detectorul...

Un tânăr din Vrancea a descoperit monede turceşti, foarte vechi, cu detectorul de metale

Claudiu Ilie este un tânăr în vârstă de 31 de ani, din comuna Cîmpineanca şi se ocupă de administrarea lanţului de farmacii pe care familia sa le deţine. Din toamna anului trecut, Claudiu şi-a găsit şi o altă preocupare frumoasă, de căutător de comori. Pentru acest lucru, a fost nevoie să se autorizeze la Poliţia de Patrimoniu, pentru că, spune el, aparatul de detectat metale pe care îl deţine, un Garret ACE 400i, are acelaşi regim ca şi o armă. “Nu ai voie să-l împrumuţi, nici în prezenţa mea nu are voie să stea cineva când folosesc aparatul. Sunt foarte multe restricţii stabilite prin lege, iar în situri arheologice dacă eşti prins cu un astfel de aparat rişti dosar penal. L-am cumpărat de la Bucureşti şi m-a costat 1.900 de lei”, ne spune Claudiu Ilie.

Din toamnă şi până acum, a realizat cinci ieşiri în teren pentru descoperiri, iar chiar la prima sa detecţie a reuşit să descopere un obuz în stare de funcţionare din timpul războiului. A sunat la 112 şi elementul de muniţie a fost ridicat de echipa pirotehnică a ISU Vrancea. De curând, Claudiu a descoperit în pădurea de la Bagana, de lângă Goleşti, două monede turceşti foarte vechi (accele), din argint, din perioada lui Mustafa al III-lea, pe care le-a donat Muzeului Vrancea. Legea spune că persoana care găseşte astfel de obiecte primeşte din partea statului 45% din valoarea tezaurului, dar este o procedură foarte greoaie, astfel că tânărul a considerat să facă un gest nobil faţă de Muzeul Vrancea. Iar pentru fapta sa a primit mulţumiri publice din partea conducerii instituţiei.

“Donaţia Dumneavoastră înseamnă pentru noi un gest deosebit, legat în mod direct de activitatea noastră de cunoaştere şi informare. Gestul pe care îl faceţi reprezintă respectul  pe care îl manifestaţi atât faţă de meleagurile natale, cât şi faţă de Muzeul Vrancei, păstrător al patrimoniului cultural judeţean. Pe această cale, contribuiţi în mod direct la îmbogăţirea fondurilor şi colecţiilor instituţiei noastre. Vă mulţumim şi vă asigurăm că cele două monede turceşti îşi vor găsi locul cuvenit în vitrinele sălilor noastre de expoziţie. Ele vor fi inventariate în registrul ştiinţific al instituţiei noastre, căpătând statutul de mărturii istorice”, se arată în scrisoarea de mulţumire adresată tânărului de către Horia Dumitrescu, directorul Muzeului Vrancei.

Claudiu este prieten cu un alt căutător de comori din Vrancea, Ionel Sandu, cel care anul trecut a descoperit la Crângul Petreşti un tezaur rar: 91 de monede de argint a căror vechime este estimată de specialişti la 2.400 de ani, adică de pe vremea geto-dacilor. Monedele rare se află la Muzeul Vrancei, însă nici până acum Ionel Sandu nu a fost recompensat pentru descoperirea sa.

 


ARTICOLE SIMILARE

- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu