vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăActualitateFermierii cer declararea stării de calamitate în Vrancea din cauza secetei pedologice

Fermierii cer declararea stării de calamitate în Vrancea din cauza secetei pedologice

Asociaţia Cultivatorilor de Cereale si Plante Tehnice Vrancea (ACCPT Vrancea) este o
asociaţie profesională, afiliată Forumului Agricultorilor şi Procesatorilor Profesionişti din România (FORUMUL APPR), din februarie 2022, asociatie formată din producători agricoli care însumează peste 35 000 ha şi care actionează din 2001 în scopul reprezentării şi protejării intereselor membrilor ei. Prin intermediul acestui memoriu, vă reliefăm necesitatea declarării stării de calamitate în judeţul Vrancea datorită situaţiei de urgenţă generată de seceta pedologică extremă şi sprijinirea fermierilor din zonă prin acordarea de despăgubiri care să nu se raporteze la Ordinul 197 din 2023. Totodată, integrăm şi reluăm toate argumentele expuse deja în adresa ACCPT VRANCEA nr. 22 din data de 13.06.2024 şi facem această revenire pe acest subiect întrucât situaţia campurilor datorită secetei s-a agravat îngrijorător şi în acest moment sunt afectate şi calamitate în proporţie de 80-100%
şi culturile de primăvară din 2024.

Astfel, pentru sintetizare, va supunem atenţiei următoarele aspecte:
– Cantitatile de precipitatii din anii 2020, 2022, 2023 si 2024, înregistrate în judetul Vrancea au fost sub mediile multianuale, respectiv de 150-250mm/an, au creat un deficit cumulat foarte mare, ceea ce a determinat instalarea unei secete pedologice profunde.
– Gradul de afectare al culturilor, ca urmare a fenomenului de seceta, se situează între 60-100%, atat la culturile însămânţate in toamna anului 2023, la care se observă un grad de afectare de cel putin 60-80%, cât şi la culturile de primavara înfiinţate în 2024 care sunt chiar mai afectate, având un grad de calamitre de 80-100%. La fel ca şi în ultimii ani secetoşi anteriori, covărşitor de mulţi fermieri din zonă vor avea o producţie de 0 kg/ha la porumb.
– Aplicarea Ordinului MADR privind plata despăgubirilor pentru culturile calamitate în anul
2024 nu ar fi posibilă deoarece producțiile medii pe ultimii cinci ani ar fi foarte mici (din cauza fenomenului de secetă din anii 2020, 2022, 2023) si fermierii nu ar primi nimic, conform formulei de calcul din ordin.

Acest din urmă aspect ni se pare extrem de important de subliniat şi de detaliat, întrucât cadrul legislativ actual nu este suficient pentru a oferi o protecţie adecvată fermierilor care au avut secetă în ultimii ani. Mai exact, în acest moment, fermierii depun înştiinţările la Primării în conformitate cu Ordinul 197 din 2023, Ordin pentru modificarea şi completarea Regulamentului privind gestionarea situaţiilor meteorologice periculoase având ca efect producerea secetei pedologice, aprobat prin Ordinul Ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi al Ministrului Afacerilor Interne nr. 97/63 din 2020. În procesul verbal de constatare, încheiat conform Anexei 4, a acestui act normativ, una dintre rubrici, care intră în formula de calcul se referă la producţia medie pe 5 ani anteriori. Astfel, formula prin care se calculează procentul de calamitare a producţiei este următoarea: 100 minus evaluarea
nivelului de producţie, împărţit la producţia medie pe 5 ani anteriori şi înmulţit cu 100. În Vrancea, producţia medie pe cei 5 ani anteriori are o valoare foarte mică, astfel încât raportat la această valoare şi această formulă este evident că procentul de calamitare va ieşi mai mic într-o zonă care s-a confruntat cu seceta, deşi acea cultură este calamitată cu un procent mult mai mare.

– Situatia dezastruoasă a fermelor care sunt în pragul falimentului, cu credite si datorii restante faţă de banci si furnizorii de input-uri, datorii acumulate pe parcursul ultimilor ani extrem de secetoşi. În ultima perioadă, mai mulţi fermieri din zonă au intrat în insolvenţă sau chiar în faliment sau şi-au vândut fermele datorită faptului că nu au mai reuşit să continue activitatea agricolă. În repetate rânduri, Accpt Vrancea a tras un semnal de alarmă cu privire la acest lucru şi anul acesta o facem încă şi cu mai multă fermitate întrucât fermierii fie mari, fie mici, din această zonă, au reale dificultăţi financiare datorită faptului că seceta i-a împiedicat să mai aibă producţii, fapt care se repetă de prea mulţi ani.
– Nefuncţionalitatea infrastructurii de irigaţii din judetul Vrancea şi numărul redus de hectare agricole care se pot iriga, datorită lipsei de investiţii în această zonă. În ultimii 30 de ani, ANIF nu a alocat fonduri pentru investitii si reabilitări în zona Vrancei, deşi fermierii, prin intermediul OUAI-urilor şi a asociaţiei noastre, au solicitat în nenumărate rânduri reabilitarea infrastructurii de irigaţii.

Pentru toate aceste considerente, vă rugăm sa acceptati declararea judeţului Vrancea ca judeţ calamitat si să aprobaţi alocarea de la buget a unor sume pe hectar, ca despăgubire care să acopere cel puţin 50% din cheltuielile/ha efectuate de fermieri pentru înfiinţarea de culturi în anul agricol 2023/2024 şi care, în acest moment, sunt compromise. Pentru a fi şi mai expliciţi, dacă aceşti fermieri nu vor primi despăgubiri de cel puţin 3000 de RON la hectar, mulţi dintre ei nu vor putea să mai facă agricultură.
De asemenea, facem mentiunea că încercările fermierilor de a se asigura pentru riscul de secetă au eșuat, ca urmare a faptului ca societățile de asigurări au realizat cât de mare este acest risc în zona Vrancea. Practic, lăsând la o parte faptul că asigurările de secetă sunt extrem de scumpe, oricât de diligenţi sau de prevăzători ar fi producătorii agricoli care se confruntă cu secetă mai mulți ani la rând, nu mai au nici măcar ca opţiune încheierea unei poliţe de asigurare pentru acest risc.

Este o situaţie de criză majoră a fermierilor din judeţele Vrancea şi Buzău şi nu întâmplător facem referire şi la judeţul Buzău pentru că, în interiorul asociaţiei avem membri care au amplasate fermele în raza teritorială a judeţului Buzău, la graniţa cu judeţul Vrancea şi care se confruntă cu aceleaşi probleme legate de secetă. În lipsa precipitaţiilor, a cadrului legislativ adecvat pentru secetă, fără irigaţii şi fără asigurări, aceşti producători agricoli sunt privaţi de toate instrumentele care i-ar putea ajuta să supravieţuiască.
Vă rugăm să vă implicaţi cu toată responsabilitatea în soluţionarea acestei situaţii de criză
datorată secetei şi în acest sens să veniţi şi în teren pentru a constata şi dvs realitatea crudă din câmpurile cultivate atât cu culturi de toamnă cât şi de primăvară. Ne arătăm de asemenea disponibilitatea de a participa la o întâlnire pe care să o organizaţi şi care să aibă ca subiect seceta cu care se confruntă fermierii din ACCPT VRANCEA în 2024 şi în cadrul
căreia să vă expunem toate problemele şi argumentele fermierilor care au reale dificultăţi în a-şi continua activitatea agricolă.
Cu speranţa că veţi lua DE URGENTĂ toate măsurile şi demersurile care se impun pentru
protejarea şi salvarea producătorilor agricoli din ACCPT Vrancea, vă mulţumim anticipat pentru integrarea propunerilor noastre!
Cu stimă, Consiliul Director ACCPT Vrancea


ARTICOLE SIMILARE

- Advertisment -

- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu