Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Vrancea a colectat în semestrul I 2024 a 1.111,76 de milioane lei, cu un grad de realizare a proiectului de încasări de 100,22 % (cu 2,39 milioane mai mult decât era prevăzut în planul de încasări stabilit de Ministerul Finanțelor). În structură, încasările se prezintă astfel: buget de stat -477,25 milioane lei, bugetul asigurărilor sociale de stat -414,40 milioane lei, bugetul asigurărilor de sănătate -212,85 milioane lei, bugetul pentru șomaj -7,26 milioane lei .
În cadrul veniturilor realizate la bugetul de stat, taxa pe valoarea adăugată ocupă prima poziţie cu încasări nete de 205,97 milioane lei ( 43,16 % din total încasărilor la bugetul de stat) urmată de încasările din impozitul pe venit cu 161,61 milioane lei (33,86% din totalul încasărilor la bugetul general consolidat). Taxa pe valoarea adăugată aprobată la rambursare în semestrul I 2024 a fost în sumă de 60,46 milioane lei din care 19,79 milioane lei au fost efectiv restituiţi în contul agenţilor economici, iar diferenţa a făcut obiectul compensărilor cu obligaţiile fiscale datorate.
Activitatea de Inspecţie Fiscală din cadrul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Vrancea a vizat contribuabilii cu potenţial de evaziune şi fraudă fiscală ridicat, selectaţi în baza criteriilor de risc fiscal. Scopul principal al inspecţiei fiscale a fost urmărirea respectării reglementărilor fiscale şi financiar contabile şi implicit achitarea tuturor obligaţiilor către bugetul general consolidat.
În semestrul I 2024, activitatea curentă a Inspecţiei Fiscale Vrancea s-a materializat într-un număr de 237 controale din care 202 controale au fost efectuate la contribuabili persoane juridice, iar 35 controale la persoane fizice. În urma acestor verificări a fost atrasă suplimentar la bugetul general consolidat suma totală de 24,90 milioane lei. De asemenea a fost diminuată pierderea fiscală la 6 agenţi economici în valoare totală de 0,61 milioane lei.
Taxa pe valoare adăugată reprezintă 61,93 % (15,42 milioane lei) din totalul sumelor atrase suplimentar urmate de cele din impozitul pe profit cu 17,67 % (4,40 milioane lei). În urma inspecţiilor fiscale efectuate, în semestrul I 2024 au fost instituite 5 măsuri asigurătorii în valoare totală de 3,45 milioane lei atunci când s-a considerat că există pericolul ca agentul economic să se sustragă, să îşi ascundă, ori să îşi risipească patrimoniul, periclitând sau îngreunând în mod considerabil colectarea. În vederea armonizării procedurilor de control fiscal cu tendinţele internaţionale potrivit căreia activitatea de control fiscal devine ultima pârghie a administraţiei fiscale pentru realizarea conformării la declarare s-a optat pentru abordarea adaptată şi progresivă a formelor şi acţiunilor de control fiscal. În acest sens în vederea creşterii conformării la declarare a contribuabililor s-au desfăşurat acțiuni de verificare documentară care presupun interacţiunea de la distanţă cu contribuabilul. În perioada de referinţă activitatea structurii de inspecţie fiscală s-a concretizat într-un număr total de 222 verificări documentare la 184 contribuabili persoane juridice şi 38 contribuabili persoane fizice, fiind stabilite obligaţii fiscale principale în valoare totală de 7,95 milioane lei.
În semestrul I 2024 a fost transmis organelor de drept în vederea continuării cercetărilor şi a stabilirii persoanelor vinovate un act de sesizare penală la un contribuabil persoană juridică pentru un prejudiciu estimat de 4,48 milioane lei. (sursa: AJFP Vrancea)