vineri, octombrie 18, 2024
AcasăSocietateAtenție la mesajele de la ”firme” de curierat! Metoda de fraudare ”SMishing”,...

Atenție la mesajele de la ”firme” de curierat! Metoda de fraudare ”SMishing”, tot mai des întâlnită

Frecvența crescută a cumpărăturilor online ne face să primim adesea notificări, mesaje sau email-uri de la servicii de curierat sau Poștă. Infractorii cibernetici profită de această rutină, încercând să exploateze noile obiceiuri pentru a ne întinde capcane pe internet. Așadar, dorim să vă atragem atenția asupra campaniei persistente de smishing în care atacatorii pretind a fi de la Poșta Română. SMishing-ul, o formă de fraudă similară cu phishing-ul, se desfășoară prin mesaje text (SMS), combinând termenii „SMS” și „phishing”.
Cum funcționează smishing-ul:
Mesaje text frauduloase cu link-uri de phishing: infractorii trimit mesaje care par să provină de la surse de încredere, cum ar fi companii de livrare, ca în exemplul din imagini. Mesajul conține un link care, odată accesat, redirecționează victima către un site web fals, unde infractorii încearcă să colecteze informații despre conturi bancare, date de autentificare și informații personale. Aceste site-uri-clonă pot arăta foarte asemănător cu site-ul legitim al companiei în numele căreia pare a fi trimis mesajul (ex: Poșta Română), dar au denumiri diferite și sunt controlate de atacatori.
Cum să vă protejați de smishing
NU faceți clic pe linkuri din mesaje text de la surse necunoscute. Nu apelați numere de telefon primite și nu răspundeți la astfel de mesaje suspecte
Nu furnizați niciodată informații sensibile prin SMS
Instalați un software antivirus pe dispozitivul dumneavoastră. Vă poate ajuta în momente de neatenție
Fiți atenți la mesajele text care vă solicită să acționați imediat sau să furnizați date de urgență
Ce să faceți dacă credeți că ați fost victima unui atac de smishing:
Contactați imediat banca dumneavoastră, în cazul în care ați furnizat date de card sau date de autentificare la contul dvs.
Schimbați parolele pentru acele conturile online ale căror date le-ați furnizat după accesarea unor astfel de link-uri înșelătoare și activați autentificarea în doi pași (2FA).
Raportați incidentul autorităților – telefon 1911. (Directoratul Național de Securitate Cibernetică)

ARTICOLE SIMILARE


- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu