vineri, septembrie 20, 2024
AcasăActualitateFOTO Revoltă la Urechești: oamenii nu au putut sta...

FOTO Revoltă la Urechești: oamenii nu au putut sta la priveghiul preotului Neculai Goleșteanu / Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei nu le permite preoților din județ să slujească la căpătâiul celui decedat, în afara preotului paroh

Oamenii din Urechești și nu numai sunt revoltați. Ei au venit în această seară la capela bisericii ”Sf. Ioan Botezătorul” din Urechești, pentru a aprinde o lumânare și a se ruga pentru sufletul celui care a fost preotul Neculai Goleșteanu, însă nu au fost lăsați. Preotul paroh le-a transmis că nu pot sta la priveghi, așa cum se obișnuiește. Nici alți preoți nu au fost lăsați să vină și să slujească. Alți preoți caterisiți de arhiepiscopie au fost invitați afară din capela mortuară de către preotul paroh. Enoriașii au fost trimiși să stea în fața bisericii sau în curte.

Potrivit preotului paroh, Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei a transmis instrucțiuni clare privind înmormântarea preotului Neculai Goleșteanu, caterisit în urmă cu circa 8 ani. Familia nu a avut voie să-l îmbrace în veșminte preoțești, deși a slujit toată viața. De asemenea, sicriul cu trupul neînsuflețit, depus la biserica pe care preotul Goleșteanu a ridicat-o împreună cu oamenii din comună, a fost acoperit.

Oamenii sunt extrem de nemulțumiți de această situație. Localnicii l-au apreciat pe preotul Neculai Goleșteanu, un fiu al satului, care a fost alături de ei la nevoie. ”Nu este normal ce se întâmplă. Nici după ce a murit nu-l lasă în pace?” / ”Preotul Goleșteanu a muncit împreună cu noi la construcția acestei biserici și acum nu suntem lăsați să-i aprindem o lumânare!” / ”La înmormântarea unora ca Fane Spoitoru au venit douăzeci de preoți, iar la acest preot nu sunt lăsați preoții să slujească!”, sunt doar câteva fragmente din discuțiile enoriașilor revoltați.

Potrivit Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, ”un preot caterisit este exclus din cler, ceea ce înseamnă că a pierdut preoția pentru totdeauna, precum și posibilitatea de a ocupa un post neclerical în activitățile bisericești, statutul său fiind acela pe care îl avea înainte de preoție, adică cel de mirean sau credincios laic. Reabilitarea sa în slujirea preoțească o poate face numai Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, pe baza unei documentații prezentate de către ierarhul care l-a caterisit, prin care se demonstrează pocăința sinceră a acestuia, verificată în timp.” În Vrancea sunt mai mulți preoți care au intrat în dizgrația arhiepiscopiei și, în consecință, au fost caterisiți în ultimii 10 ani. Alături de Neculai Goleșteanu, printre cei mai cunoscuți preoți caterisiți se numără Georgică Vatră și Valeriu Roșcan.

Reamintim că preotul Neculai Goleșteanu a trecut la cele veșnice marți, 30 iulie, la vârsta de 77 de ani. El va fi înmormântat vineri, 2 august. Sunt de așteptat câteva sute de persoane care să-l conducă pe ultimul drum pe preotul Goleșteanu.


ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu