vineri, septembrie 20, 2024
AcasăSportMesajul campionului David Popovici: ”I-am întrecut pe britanici, pe americani, pe australieni,...

Mesajul campionului David Popovici: ”I-am întrecut pe britanici, pe americani, pe australieni, care au bazine să-și pună și în cap, au toată infrastructura de care au nevoie. Pentru o Românie educată, sănătoasă, trebuie să investim mai mult în sport.”

David Popovici este eroul Jocurilor Olimpice 2024 pentru români. A obținut două medalii – aur și bronz – în condițiile în care infrastructura sportivă din țara noastră lasă de dorit. După a doua finală olimpică, unde a obținut bronzul, tânărul înotător român a vorbit, la TVR Sport, despre problemele cu care se confruntă înotătorii și, în general, sportivii români de performanță. Campionul olimpic, mondial și european a cerut investiții concrete în sport, pentru ca rezultatele sportivilor români să nu mai fie unele meteorice.
”Sper să fac într-adevăr o diferență, oricât de greu va fi, nu în înotul românesc, ci în sportul românesc. Pentru că sportul este poate cel mai bun ambasador al țării. Îmi doresc să fac lucruri mari; chiar dacă lucrurile merg un pic mai greu la noi, o să fac tot posibilul. Pentru că e și asta o misiune un pic mai importantă decât să înoți două lungi de bazin sau patru lungimi de bazin. (reporter – În raport cu ce condiții avem, tu ești un miracol, David) N-aș spune un miracol, însă în condițiile în care i-am întrecut pe britanici, pe americani, la 200 metri, pe australieni, pe toate aceste nații care au condiții infinit mai bune decât ale noastre, au bazine să-și pună și în cap, au toată infrastructura de care au nevoie, au absolut orice, centre de pregătire peste centre de pregătire, în condițiile astea… Eu mă antrenez la Lia Manoliu, în același bazin în care am și învățat să înot, la 4 ani – de asta sunt așa bronzat cu urmele de ochelari, pentru că înot în aer liber. Iar în timpul iernii, de exemplu, pentru că tot vorbeam de condiții, pentru că bazinul din interior de foarte mult timp se promite că se va face ceva, dar nu se începe niciodată nimic, când e frig afară, deci, noi ne antrenăm într-un balon. Un balon unde dacă o persoană care nu e obișnuită intră – și stă 3 minute -, simte că se sufocă. Ei, în condițiile alea ne antrenăm noi. Dar uite că se poate. Suntem puțini, într-adevăr, cei care excelăm cu adevărat în România. Însă, cu condițiile pe care le avem, facem ce putem. (reporter – Un aur și un bronz, nu e rău pentru un băiat din Pantelimon, așa cum spui tu) Păi asta sunt. Am crescut în Parcul Morarilor, am crescut la Piața Miniș, la capătul lui 14 (tramvaiului), acolo a stat bunica mea mulți ani. Cum am mai spus eu: oamenii obișnuiți pot face lucruri extraordinare. Ai menționat mai devreme cum că acum, dacă am spus despre condițiile în care ne antrenăm, poate se va schimba ceva. Nu se va schimba ceva doar dacă vorbim despre asta; trebuie să se facă presiune, să le fie adus la cunoștință tuturor oamenilor care se ocupă cu așa ceva, trebuie să ne punem pe treabă, pentru că avem un campion olimpic din an, în Paște. Mă bucur că am reușit să fiu eu, asta am făcut-o pentru mine, însă mi-ar plăcea să avem din ce în ce mai multe medalii, mi-ar plăcea să fim mai mult de 3 oameni calificați la Jocurile Olimpice pentru înot. Avem o delegație destul de mare (la JO – n.r.), însă dacă te uiți la alte țări care au la fel sau chiar mai puțini locuitori decât noi, au delegații cu număr triplu, cvadruplu. Pentru că se investește mai mult în sport, sportul e considerat mai important. Pentru o Românie educată, sănătoasă, trebuie să investim mai mult în sport.
Ăsta e un mesaj către toți politicienii care vorbesc despre asta. Trebuie să facem ceva. Vedeți toate reacțiile oamenilor obișnuiți care se uită la televizor, toate reacțiile oamenilor din funcții înalte – toată lumea e fericită, toată lumea se bucură. Dar hai să ne bucurăm mai des, hai să avem mai mulți campioni olimpici, mai mulți medaliați, mai mulți finaliști, mai mulți calificați.
(…) Vreau să vizitez Parisul, vreau să văd Turnul Eiffel, flacăra olimpică. Vreau pur și simplu să mă bucur de ceea ce am reușit, pentru că sunt foarte mândru. De mine și de toată lumea. Îi iubesc pe toți cei care m-au susținut și m-au ajutat.”

ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu