Activităţile din domeniul construcţiilor, datorită complexităţii şi existenţei riscurilor specifice, sunt, la nivel european, activităţi în care riscul de accidentare pentru lucrători este de două ori mai mare, iar riscul de deces este chiar de trei ori mai ridicat, în raport cu lucrătorii din alte sectoare de activitate.
Inspecţia Muncii a desfăşurat, în 2016, o acţiune sectorială pentru verificarea respectării prevederilor legale referitoare la securitatea şi sănătatea în muncă, în domeniul construcţiilor. Urmare a analizării împrejurărilor şi cauzelor producerii evenimentelor s-a decis efectuarea de controale la nivel naţional în domeniul construcţiilor. Cele mai frecvente deficienţe întâlnite în urma controalelor efectuate în anul 2016 au fost următoarele:
Deficienţe organizatorice:
– Nerealizarea de către angajatori a evaluării riscurilor pentru securitatea şi sănătatea lucrătorilor;
– Neîntocmirea instrucţiunilor proprii de securitate şi sănătate în muncă;
– Neefectuarea instruirii şi a controalelor medicale corespunzătoare a lucrătorilor.
Deficienţe tehnice:
– Lipsa amenajărilor şi dotărilor locului de muncă pentru prevenirea căderilor în gol şi a altor pericole;
– Neutilizarea echipamentelor de muncă corespunzătoare, prevăzute cu sisteme de protecție colectivă, cum sunt balustradele solide, suficient de înalte dotate cu mână curentă și protecție intermediară, platforme sau plase de prindere, suficient de solide pentru a împiedica/opri căderile de la înălțime și care să nu fie întrerupte decât în punctele de acces ale unei schele sau ale unei scări;
– Folosirea schelelor şi scărilor incomplete, instabile si neasigurate împotriva deplasărilor involuntare;
– Neasigurarea măsurilor de protecţie a lucrătorilor împotriva prăbuşirii malurilor;
– Utilizarea instalaţiilor de ridicat nesupuse controalelor periodice.
Numărul de accidente de muncă înregistrat precum şi gravitatea acestora a fost factorul determinant în luarea deciziei de a continua şi intensifica acţiunile de monitorizare şi verificare a modului în care se respectă prevederile legale în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, precum şi asupra modului în care sunt implementate de către angajator, la locul de muncă, măsurile de securitate şi sănătate dispuse de inspectorii de muncă.
În perioada mai-noiembrie 2017, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Vrancea vor desfăşura acţiuni de control în cadrul Campaniei naţionale privind verificarea modului în care angajatorii previn căderile de la înălțime în șantierele temporare și mobile.
Grupul ţintă al acţiunii este reprezentat de angajatori şi lucrători care îşi desfăşoară activitatea în domeniul construcţiilor – cod CAEN 41, 42 şi 43 – privind utilizarea în muncă de către lucrători a echipamentelor de muncă specifice domeniilor construcţiilor de clădiri şi a lucrărilor speciale de construcţii. Obiectivele acţiunii sunt:
Obiective generale:
– creşterea gradului de conştientizare al angajatorilor şi al lucrătorilor din domeniul construcţiilor în ceea ce priveşte necesitatea respectării prevederilor legale referitoare la securitatea şi sănătatea în muncă, pentru promovarea stării de bine la locul de muncă, cu consecinţe benefice în plan social şi profesional;
– încurajarea unei abordări participative prin implicarea angajaţilor şi angajatorilor în diminuarea consecinţelor sociale şi economice negative care derivă din nerespectarea prevederilor legale,aplicabile în domeniul construcţiilor.
– promovarea bunelor practici în acest domeniu de activitate economică.
Obiective specifice:
Verificarea cu prioritate a angajatorilor din construcţii la şantierele temporare şi mobile în care se desfăşoară lucrări de construcții unde se utilizează schele. (comunicat ITM Vrancea)
Atenție, constructori! Controale drastice de la ITM
ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -