joi, noiembrie 21, 2024
AcasăCultură81 de ani de la nașterea poetului și publicistului Florin Muscalu

81 de ani de la nașterea poetului și publicistului Florin Muscalu

Astăzi se împlinesc 81 de ani de la nașterea poetului și publicistului focșănean Florin Muscalu. Născut pe 13 august 1943, la Lipnic-Ocnita, judetul Hotin, Republica Moldova. Florin Muscalu și-a desfășurat întreaga activitate literară și publicistică în orașul de pe malul Milcovului. S-a stins brusc, mult prea devreme, în 2001, în urma unui accident de circulație. 

Florin Muscalu a lăsat pentru posteritate o operă importantă, remarcată de scriitori, critici literari și cititori deopotrivă. A fost membru titular al Uniunii Scriitorilor. Printre distincțiile primite se numără Premiul Asociatiei Scriitorilor din Iasi – 1992, Premiul Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova – 1996. Poeziile sale au fost reunite în 12 volume, precum ”Țara bătrânului fotograf”, ”Lupoaica albă”, Roua ce nu cade”, ”Chipul și asemănarea”, ”În hainele scumpe-ale mierlei”, ”Puterea lunii”, ”Viața și vremea” ș.a. De asemenea, este autorul Dicționarului scriitorilor și publiciștilor vrânceni.

Despre Florin Muscalu:

-”Poezia lui Florin Muscalu se afla în Istoria Literaturii Române” – Alex Ștefănescu.
-„Florin Muscalu este un poet autentic” – Alexandru Piru.
-„Vocația de poet a lui Florin Muscalu este incontestabila” – Dorina Grasoiu.
-„Florin Muscalu se integrează fantezismului nostru modern, ale cărui stele fixe, sunt, în afară de autorul Întunecatului aprilie, Radu Stanca, Dimitrie Stelaru, Leonid Dimov si Emil Brumaru. Estetica sa este un pan-lirism, răsfrânt în ungherele cosmosului mic” – Ion Negoițescu.

-”Versurile lui Florin Muscalu ilustrează un filon dispărut în producția poetică de azi, o

conceptualizare elegantă, o transparență prin care se întrevăd simbolurile, o structură
prozodică tradițională. La distanță de atmosfera stradală și de bar, de progresiva blazare a
tinerilor actuali, ele fac legătura cu modalitatea lui Emil Botta, dar și cu cea a lui Lucian Blaga, cu începuturile liricii Cercului literar sibian, datorate unor Radu Stanca, Ștefan Aug. Doinaș, Ioanichie Olteanu.” – Gheorghe Grigurcu. (sursa și detalii: Fundația Culturală Florin Muscalu)

ARTICOLE SIMILARE

- Advertisment -

- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu