vineri, septembrie 20, 2024
AcasăCulturăUn festival unic în România: Classic for Teens - cultura muzicală de...

Un festival unic în România: Classic for Teens – cultura muzicală de nivel înalt într-un oraș de provincie

Festivalul Classic for Teens

, ediţia a V-a, va avea loc la Focşani în perioada 02 – 12 septembrie 2024, organizat fiind de Asociația PropatriaVOX, în parteneriat cu Consiliul Județean Vrancea și Primăria Municipiului Focșani. Eveniment cultural de mare anvergură dedicat tinerilor, sub directia artistica a pianistei Mara Dobrescu (Franta), festivalul a devenit un reper important pe harta culturală a României, atrăgând anual numeroși tineri pasionați de muzică clasică și arte vizuale.

O tradiție culturală și educațională pentru tineret

De la prima ediție organizată în 2020, Festivalul Classic for Teens a crescut exponențial, devenind un simbol al promovării muzicii clasice în rândul tinerilor din Focșani și nu numai. Evenimentul își propune să deschidă noi orizonturi culturale pentru tinerii participanți, oferindu-le oportunități de dezvoltare artistică și personală prin intermediul concertelor, recitalurilor, expozițiilor și masterclass-urilor de perfecționare muzicală susținute de artiști de renume internațional.

Programul festivalului și participarea internațională

În cadrul acestei ediții, festivalul va aduce pe scena focșăneană peste 100 de artiști din 9 țări: România, Franța, Germania, Italia, Elveția, Ucraina, Venezuela, China și Coreea de Sud. Un maraton de 16 concerte, 3 expoziții, două conferințe și 7 masterclass-uri gratuite,  cu vocaţie internaţională, Classic for Teens aduce arta și muzica clasică mai aproape de public, în special de publicul tânăr. Unul dintre momentele de vârf ale festivalului va fi participarea Orchestrei de Cameră a Conservatorului de Muzică Santa Cecilia din Roma, una dintre cele mai prestigioase instituții muzicale din Europa, care reconfirma prezenţa la festival şi în acest an. De asemenea, masterclass-urile susținute de profesori ai acestui conservator vor oferi tinerilor muzicieni români o oportunitate unică de a învăța de la cei mai buni.

Implicarea tinerilor și promovarea voluntariatului

Un aspect distinctiv al Festivalului Classic for Teens este implicarea activă a tinerilor voluntari, care au contribuit semnificativ la succesul evenimentului de-a lungul anilor. De la 30 de voluntari în prima ediție, numărul acestora a crescut la peste 150 la edițiile recente, reflectând o schimbare de paradigmă în interesul tinerilor pentru cultură și voluntariat cultural. Classic for Teens este un festival realizat de  tineri pentru tineri.

Evenimente cheie din programul festivalului

Printre evenimentele notabile ale acestei ediții se numără:

  • Concertul de deschidere la patru mâini pentru pian și vioară susținut de pianistele Mara Dobrescu și Dana Ciocârlie (Romania/Franta), împreună cu violonista Gaetane Prouvost( Franta) (02 septembrie 2024, Teatrul Municipal Mr. Gh. Pastia).
  • CARMEN’S KARMA, un concert jazz de excepție cu Ramona Horvath (pian jazz Romania/Franta), Nicolas Rageau (contrabas -Franta) și Antoine Paganotti (baterie- Franta) (03 septembrie 2024, Teatrul Municipal Mr. Gh. Pastia).
  • Concertul final de închidere cu Orchestra de Cameră a Conservatorului de Muzică Santa Cecilia din Roma, avându-i ca soliști pe soprana Teodora Gheorghiu (România/Elveția) și tenorul Yun Seojun (Coreea) (12 septembrie 2024, Sala Balada).

Artişti prestigioşi din toată lumea

Pianistele Mara Dobrescu și Dana Ciocârlie (România/Franța), împreună cu violonista Gaetane Prouvost (Franța), soprana Teodora Gheorghiu (Elveția), pianista jazz Ramona Horvath (România/Franța), contrabasistul Nicolas Rageau (Franța), bateristul Antoine Paganotti (Franța),  soprana Hyun Kang (Coreea), tenorul Yun Seojun ( Coreea) pianista jazz, Daniela Nicolae (România), contrabasistul Stefano Priori (Italia), pianista Maria Cristina Bădiță (România), violonistii Gabriel si  Simina Croitoru impreuna cu  Eva Croitoru Pauca, violonista Grazia Barilla’ si Andrea Calabrese  Pian ( Italia), ansamblul cameral PlaCello cu violoncelistii  Răzvan Suma, Ella Bokor (România) si invitații lor, violoncelistul Radu Nagy (România /Germania), Miruna Nagy (harpa/ România /Germania), Alexandru Chiriac (bariton, România), pianistul  Shawn Sebastian (România), pianistii Tommaso Marino si Alice Salvioni ( Italia), Orchestra de Cameră a Conservatorului de Muzică Santa Cecilia din Roma sub bagheta dirijorului Fabio Serani ( Italia), pictorul Adriana Bădescu (Italia)și sculptorul în fier sudat Emanuel Chiriac (România),balerinele Studioului de balet pentru copii si tineret al Operei Naționale București, conduse balerina si profesoara Magdalena Rovinescu.

Pentru mai multe informații și programul complet al evenimentelor, vizitați site-ul nostru oficial și paginile de social media.

www.propatriavox.eu

https://www.facebook.com/classicforteens

https://www.instagram.com/classicforteens/?igsh=MTRid25ybWNzeGIzeA%3D%3D

Filmul Festivalului Classic for Teens 2023 (videoreportaj de Virgil Oprina)

https://www.youtube.com/watch?v=6QGp-n2U7OA

Realizator: Asociația  PROPATRIAVOX

Cu susţinerea: Consiliului Județean Vrancea si Primăria Municipiului Focșani. (comunicat de presă)


ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu