sâmbătă, noiembrie 23, 2024
AcasăStiri InterneControale ANSVSA, într-o lună, pe litoral: amenzi de peste 1 milion lei,...

Controale ANSVSA, într-o lună, pe litoral: amenzi de peste 1 milion lei, suspendare de activități economice, aproape 300 kg produse confiscate

Inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor care activează în cadrul Comandamentului Sezon Estival 2024 au continuat, și în a doua lună de activitate, seria controalelor în unităţile localizate în cele 6 zone de interes turistic și agrement, începând cu localitatea Vadu, până în localitatea Vama Veche. Astfel, în perioada 22.07-18.08.2024, s-au desfășurat activități de verificare privind modul în care operatorii din industria alimentară au respectat condiţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind producerea, prelucrarea, depozitarea, transportul şi comercializarea produselor alimentare în unitățile de alimentație publică de pe litoral.

În acest interval, au fost verificate 851 de unități, după cum urmează: 583 de unități de alimentație publică, 16 pizzerii, 3 cantine, 9 cofetării/patiserii, 56 de laboratoare de cofetărie/patiserie, 1 pensiune turistică, 5 supermarket-uri, 125 de magazine alimentare și alte 53 de unități  de tip bar, beach-bar, gelaterie, tonete, bistro, bufet. Totodată, în contextul unei afluenţe mari de turişti şi a creşterii rulajului de marfă pentru unităţile din industria alimentară, în perioada minivacanței de Sfânta Maria au fost intensificate controalele la unitățile de alimentație publică și comercializare, având ca scop prevenirea toxiinfecţiilor alimentare, fiind efectuate 125 de verificări.

În urma acestor controale s-au constatat neconformități cu privire la: manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare; comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare în spații neaprobate sanitar veterinar; ambalarea şi etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, în vederea depozitării şi valorificării, precum şi comercializarea acestora neetichetate potrivit legislaţiei în vigoare; depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare; nemenținerea 48 de ore a probelor de preparate culinare; condiții necorespunzătoare de igienă în spațiile de producție.

Pentru abaterile de la legislația sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor, au fost aplicate 106 sancțiuni contravenționale, în valoare de 1.033.200 de lei și au fost emise 7 ordonanțe de suspendare temporară a activității și 11 ordonanțe de interzicere a activității. A fost dispusă măsura de reținere oficială pentru o cantitate de 290,9 de kg (251,9 kg de produse de origine animală și 39 de kg produse de origine non-animală), care au fost dirijate către unități de neutralizare.

De asemenea, la solicitarea ANPA – Direcția Politici și Inspecții Maritime Constanța privind combaterea fraudelor legate de originea, proveniența și destinația moluștelor bivalve vii și a gasteropodelor marine vii, în data de 14.08.2024 a avut loc o acțiune comună în zona de sud a Portului Constanța, unde a fost identificată o ambarcațiune maritimă care transporta ilegal o cantitate de 950 de kg moluște bivalve vii, recoltată din zonă neclasificată și fără documente care să ateste recoltarea acestora din zone clasificate de autoritatea competentă. După stabilirea viabilității acestora, întreaga cantitate de moluște bivalve vii (midii) a fost redată habitatului natural sub supravegherea autorităților competente.

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), prin intermediul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor din Constanța, pune la dispoziția celor interesați numărul de telefon al ”Comandamentului Sezon Estival 2024”: 0786 577 007, unde se pot face sesizări sau se pot obține informații referitoare la diferite aspecte din domeniul siguranței alimentelor. Acest număr funcționează în paralel cu numărul Call – Center-ului ANSVSA: 0800.826.787, apelabil gratuit, din orice rețea de telefonie. ANSVSA supraveghează în permanență operatorii din industria alimentară, prin derularea activităţilor specifice, pentru a asigura cetăţenilor un comerţ cu alimente sigure, contribuind la protejarea sănătăţii publice și, implicit, la desfășurarea unui turism sigur. (sursa: ANSVSA)


ARTICOLE SIMILARE

- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu