– Agitația toamnei electorale se observă doar la PNL. Tensiunile și jocurile interne din perioada verii ar putea avea un final (măcar parțial), marți, 10 septembrie. Conducerea lărgită a PNL Vrancea va vota listele de candidați pentru Senat și Camera Deputaților. În cazul unui vot pozitiv, mai ales dacă va fi o largă majoritate, înseamnă că spiritele s-au mai calmat. În cazul unui vot negativ, atunci intră în rol principal conducerea națională a partidului. Și nu se știe ce va ieși.
– În schimb, la PSD Vrancea e o liniște prelungită. Cred că 99% dintre membrii PSD Vrancea habar nu au, în acest moment, ce candidați vor susține în campania electorală pentru scrutinul parlamentar. Singurul care știe, în mare parte, componența listelor este președintele filialei Vrancea. Nicușor Halici are mână liberă din partea lui Ciolacu&comp în ceea ce privește întocmirea listelor de candidați. Actualii parlamentari PSD ar vrea să-și continue mandatele. Doar senatorul Angel Tîlvăr are locul eligibil asigurat, pe orice listă din țară, nu numai din Vrancea. Pe lângă actualii deputați PSD Vrancea – Elena Stoica și Laurențiu Marin – ar putea avea aspirații (cu șanse) pentru locuri eligibile câțiva pesediști cunoscuți: consilierul local Mihai Nedelcu, fostul deputat și ex-prefect Kanty Popescu, de ce nu George Băeșu (tot ex-deputat / prefect) ș.a. Pașii fostului procuror șef al județului, Cristi Țîrlea (pensionar acum), ar putea fi direcționați mai degrabă spre Consiliul Județean Vrancea (administrator public al județului), după ce Nicușor Halici va prelua funcția de președinte. Dar nici un post de parlamentar nu ar ieși total din calcul.
– USR Vrancea va merge, probabil, cu președintele interimar Ionel Carabă pe primul loc de pe lista de candidați pentru Camera Deputaților. AUR va intra în cursă tot cu actualul deputat Georgel Badiu (pe primul loc, eligibil, în scrutinul pentru deputați). Celelalte partide nu au șanse să prindă vreun loc de parlamentar. Doar cine știe în ce combinații politice naționale să se ajungă la vreun rezultat pozitiv (FD, PMP, SOS, PUSL, Verzi …)
– Că tot vorbim de combinații politice (politica înseamnă, practic, combinații de tot felul la noi). Se așteaptă o mișcare și din partea platformei care îl susține pe Mircea Geoană. Poate rămâne doar platformă de susținere, poate se transformă în partid și intră în cursă și pentru parlamentare. Este, deja, un partid – DREPT – constituit din parlamentari plecați din alte partide. În Vrancea, platforma care îl susține pe Geoană a fost preluată de fostul deputat PPDD/ UNPR Neagu Murgu. Zvonurile din plan local indică nume importante din politica județeană (dar nu numai din politică) care s-ar îndrepta spre proiectul fostului președinte PSD. Zvonistica îl are în prim-plan pe fostul președinte PSD&CJ Vrancea Marian Oprișan, trecut pe tușă de electorat și de Marcel Ciolacu. Mai mult, niște politicieni și afaceriști așa-ziși de dreapta ar putea susține direct sau indirect candidatura lui Mircea Geoană (inclusiv pe liste de candidați, dacă se merge pe linia asta).
– A început anul școlar. Tot cu politicieni, cu promisiuni, cu mii de flori. Cu spații moderne, dar și cu toaleta în curte. Cu terasele și barurile pline (patronii acestor localuri publice sunt printre cei care se bucură cu adevărat că a început școala). În Focșani, cu o curte de liceu micșorată pentru ca primăria să facă parcare pentru mașinile focșănenilor din zonă. Probabil nu va fi singura unitate de învățământ care va avea și rol de parcare. Că așa e sistemul ăsta inteligent de trafic, micșorează spațiile pentru parcarea mașinilor.