REGULI GENERALE DE UTILIZARE A APEI ÎN CURSUL UNEI INUNDAȚII
- Pentru mai multă siguranță, apa din rețea se poate consuma fiartă și răcită – apa trebuie lăsată să se răcească singură, fără adăugarea de gheaţă;
- În cazul în care nu este posibilă fierberea apei, dezinfecția chimică a apei contaminate este eficientă pentru eliminarea bacteriilor și a majorității virusilor. Pentru dezinfecția chimică se folosesc preparate cu clor;
- În zonele rurale, unde apa se consideră nepotabilă, consumați numai apă îmbuteliată sau apă potabilă asigurată de către reprezentanții autorităţilor publice;
- Preveniţi contaminarea apei în timpul depozitării acesteia;
- Folosiți apa care este sub calitatea apei potabile numai pentru curățenie, spălarea lenjeriei și salubritate. În acest sens, se utilizează numai în combinație cu detergenți.
SFATURI PRIVIND SIGURANŢA ALIMENTARĂ, PENTRU A EVITA ÎMBOLNĂVIREA:
- Spălați-vă în permanenţă mâinile și spălați ustensilele de bucătărie;
- Folosiţi apa clorinată pentru prepararea alimentelor și pentru spălarea ustensilelor;
- Preparați laptele și hrana bebeluşului numai cu apă sigură din punct de vedere microbiologic;
- Separaţi alimentele neprocesate de cele gătite;
- Preparaţi alimentele corespunzător din punct de vedere termic;
- Păstrați alimentele la o temperatură sigură pentru refrigerare dacă nu au fost consumate în totalitate după preparare;
- Păstraţi alimentele în recipiente închise. (sursa: Ministerul Sănătății)