vineri, septembrie 20, 2024
AcasăStiri InterneÎntâlnirea ministrului apărării naționale, Angel Tîlvăr, cu ambasadorul Marii Britanii în România

Întâlnirea ministrului apărării naționale, Angel Tîlvăr, cu ambasadorul Marii Britanii în România

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut marți, 17 septembrie, la sediul MApN, o întrevedere cu ambasadorul Marii Britanii în România, Giles Matthew Portman. Agenda de discuții s-a axat pe teme referitoare la situația de securitate din regiunea Mării Negre, dimensiunea de apărare a parteneriatului strategic dintre România și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, precum și cooperarea în cadrul aliat, cu accent pe întărirea posturii de apărare și descurajare pe flancul estic al NATO și în mod special în zona Mării Negre. De asemenea, a fost discutat sprijinul acordat Ucrainei în cadrul diferitelor formate de cooperare la care atât România, cât și Marea Britanie sunt parte, precum Coaliția de Capabilități Maritime.

În ceea ce privește cooperarea în cadrul NATO, a fost punctată importanța continuării  eforturilor aliate în vederea implementării tuturor deciziilor luate la Summitul de la Washington. „Pentru România rămâne o prioritate asigurarea securității în regiunea Mării Negre, mai ales în contextul evoluțiilor războiului de agresiune al Federației Ruse în Ucraina. Importanța și relevanța acestei zone a fost reflectată inclusiv în Declarația Summitului NATO de la Washington și eforturile noastre comune continuă în direcția implementării tuturor măsurilor și deciziilor care vizează stabilitatea regiunii noastre”, a evidențiat ministrul Tîlvăr.

Cei doi oficiali au discutat și despre stadiul cooperării bilaterale, fiind evidențiat proiectul foarte important al actualizării cadrului juridic bilateral. „Experții români și britanici au demarat discuții avansate pentru încheierea unui nou tratat comprehensiv la nivel guvernamental care să întărească cooperarea în domeniul militar. Acest document va reafirma și va întări relațiile bilaterale extinse pe care le avem în domenii diverse. Vom pune accentul îndeosebi pe aspecte practice de optimizare a capacităților operaționale a celor două armate în cadrul NATO sau ONU, precum și în alte formate de cooperare multinaționale, agreate în comun“, a subliniat ministrul apărării naționale. În finalul discuţiilor, ministrul Tîlvăr a transmis mulțumiri oficialului britanic pentru contribuția Marii Britanii la întărirea securității în regiunea Mării Negre, în general la consolidarea posturii aliate de apărare pe Flancul estic. (Biroul presã)


ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu