vineri, octombrie 4, 2024
AcasăFocsaniVIDEO Unei studente din Focșani, diagnosticată cu scleroză multiplă, i...

VIDEO Unei studente din Focșani, diagnosticată cu scleroză multiplă, i se refuză dreptul de a învăța

Caz incredibil al unei studente din Focșani. Ea a fost diagnosticată cu scleroză multiplă, în urmă cu câțiva ani, iar facultatea îi refuză dreptul de a participa online la cursuri, pentru că nu se mai poate deplasa.

Elena Bândar, studentă în anul 3 la Facultatea de Arte din București, a fost diagnosticată în urmă cu 3 ani cu scleroză multiplă, o boală care-i afectează sistemul nervos central și funcțiile locomotorii. Boala s-a agravat, iar studenta nu mai poate participa fizic la cursuri, așa că a solicitat conducerii facultății să poată asista la cursuri online, cum, de altfel, a participat și în pandemie. Conducerea facultății de stat, însă, i-a respins solicitarea, pe motiv că nu organizează cursuri online. Acum, studenta nu mai știe cui să se adreseze pentru a putea continua studiile, fiindu-i imposibil să meargă la facultate din cauza bolii care a țintuit-o în scaun cu rotile.

„Am solicitat conducerii facultății să pot participa la cursuri online, pentru că nu mă mai pot deplasa. Am primit răspuns că nu se poate. Chiar dacă aș ajunge fizic la facultate, nu există rampă pentru persoanele cu dizabilități la intrarea în clădire și, chiar dacă ar exista, nu pot urca scările până în sălile de curs, eu fiind în cărucior”, ne-a spus Elena, care consideră că este un caz de discriminare, motiv pentru care se va adresa Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării.

 

 

 

 

Situația este una specială și, se pare, nu se poate face rabat de la regulă, deși studenta își dorește cu ardoare să continue studiile cât îi va mai permite afecțiunea gravă care îi macină corpul și sistemul nervos central. Am solicitat și un punct de vedere de la Asociația Dizabil.eu referitor la acest caz revoltător. „Legea 448 privind protecția si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap obligă instituțiile de învățământ să aibă rampe și toalete accesibilizate pentru a permite accesul persoanelor cu dizabilități locomotorii la cursuri. În acest caz, este un caz de discriminare și încălcare a dreptului la educație a unei persoane cu dizabilitate locomotorie și ar trebui făcută o plângere la CNCD. Cât privește participarea la cursuri online, aceasta depinde de regulamentul de organizare interioară a instituției respective. Studenta ar trebui să ceară sprijinul colegilor pentru schimbarea acestui regulament. Concret, ar trebui să inițieze o petiție prin care să ceară transmiterea online a cursurilor pentru persoanele care nu pot fi prezente din motive medicale. Schimbările pot începe de la fiecare dintre noi!”, ne-a declarat Iuliana Prunilă – Negoiță, coordonatorul grupului Dizabil.eu.

spot_img

ARTICOLE SIMILARE
spot_img
- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu