Pentru protejarea mediului și combaterea ilegalităților economice, într-o singură zi, polițiștii, sub coordonarea Direcției de Investigare a Criminalității Economice, au controlat aproximativ 200 de obiective în care se efectuează operațiuni de dezmembrări auto. Au fost constate 34 de infracțiuni și au fost indisponibilizate peste 250 de tone de deșeuri și componente auto.
Dezmembrarea autovehiculelor scoase din uz reprezintă un domeniu de activitate cu implicații în sfera mediului de afaceri și în domeniul protecției mediului, existând un risc atât din prisma nefiscalizării veniturilor rezultate din vânzarea componentelor vehiculelor dezmembrate, cât și în ceea ce privește poluarea mediului înconjurător, prin gestionarea necorespunzătoare a deșeurilor rezultate din această activitate. În acest context, la nivelul Poliției Române, au fost dispuse măsuri de intensificare a acțiunilor de verificare cu privire la entitățile și locațiile unde au fost semnalate parcuri auto în care se efectuează operațiuni de dezmembrări.
Astfel, structurile de investigare a criminalității economice și de investigații criminale, cu sprijinul altor structuri specializate ale Poliției Române, au abordat fenomenele ilegale din domeniul dezmembrării vehiculelor și au organizat, la data de 2 octombrie 2024, la nivel național, 50 de acțiuni punctuale de verificare. Au fost controlate 196 de obiective (173 de persoane juridice și 23 de persoane fizice), activități la care au participat peste 400 de polițiști, precum și specialiști din cadrul Gărzii de Mediu, Registrului Auto Român și Agenției Naționale de Administrare Fiscală. În urma verificărilor, au fost constatate 34 de infracțiuni, 18 dintre acestea de evaziune fiscală, 14 infracțiuni din sfera protecției mediului și 2 alte infracțiuni.
În cadrul acțiunilor organizate, au fost aplicate 114 sancțiuni contravenționale, în valoare de 756.910 lei, pentru 9 operatori economici fiind aplicată și sancțiunea contravențională complementară de oprire/suspendare temporară a activității, conform Ordonanței de Guvern nr. 82/2000. La obiectivele verificate, organele de control au confiscat/indisponibilizat peste 255 de tone de deșeuri și componente auto (deșeuri de plastic, deșeuri metalice, deșeuri de sticlă), dar și 1.180 de litri uleiuri uzate și 360 de anvelope, toate provenite de la autovehiculele dezmembrate și care nu ar fi fost gestionate în mod corespunzător din punct de vedere al normelor de protecție a mediului.
Exemple:
1. La data de 2 octombrie 2024, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, Serviciului de Ordine Publică, Serviciului Rutier, Serviciului de Investigații Criminale, Serviciului Arme Explozivi și Substanțe Periculoase și Serviciului pentru Acțiuni Speciale, au desfășurat o acțiune în vederea prevenirii și combaterii fraudelor în domeniul dezmembrării vehiculelor scoase din uz și comerțului cu piese auto second-hand. Astfel, în urma verificărilor efectuate la două societăți din municipiul Tulcea, s-a constatat faptul că, veniturile obținute din activități, nu ar fi fost evidențiate în evidența contabilă și nu ar fi fost declarate la organul fiscal teritorial. Totodată, polițiștii au descoperit la o societate din localitatea Cerna, faptul că, în timpul desfășurării activității de dezmembrare auto ar fi fost depozitate, în mod ilegal, mai multe deșeuri periculoase și nepericuloase. În urma acțiunii, polițiștii au descoperit și indisponibilizat 5 autovehicule aflate în curs de dezmembrare, 200 de kilograme de anvelope, 1.100 de kilograme de deșeuri și 980 de litri de ulei uzat. De asemenea, polițiștii au întocmit trei dosare penale, două pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală și unul pentru săvârșirea infracțiunii de poluarea prin evacuarea în atmosferă sau pe sol a unor deșeuri ori substanțe periculoase.
2. La data de 2 octombrie a.c., polițiști din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economico – Financiare au desfășurat o amplă acțiune de verificare a societăților comerciale care au ca obiect de activitate demontarea/dezasamblarea mașinilor și a echipamentelor scoase din uz. Astfel, au fost verificați șase agenți economici din municipiul Constanța și comunele Agigea și Castelu. În urma neregulilor constatate, au fost aplicate 4 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 75.000 de lei. De asemenea, în cazul unei societăți comerciale având ca obiect de activitate dezmembrări auto, polițiștii au constatat că reprezentanții acesteia ar fi achiziționat autoturisme avariate de la persoane fizice, efectuând plăți în numerar, iar ulterior ar fi valorificat piesele auto, fără a le înregistra în evidența contabilă. În cauză se continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de omisiunea, în tot sau în parte, a evidențierii în acte contabile ori în alte documente legale, a operațiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate. Totodată, au fost ridicați în vederea indisponibilizării aproximativ 11.000 de lei și 950 de euro, pentru care nu ar fi fost emise bonuri fiscale. La acțiune au participat și polițiști din cadrul Serviciului de Investigații Criminale, Serviciului de Investigare a Infracționalității de Mediu, precum și specialiști din cadrul Registrului Auto Român Constanța. (sursa: IGPR)