luni, octombrie 7, 2024
AcasăSocietateO experiență școlară inedită: transformarea unor texte despre Holocaust în benzi desenate

O experiență școlară inedită: transformarea unor texte despre Holocaust în benzi desenate

Dacă treci acum prin Piața Unirii din Timișoara, vezi rânduite cu fața către Muzeul Național de Artă și spre splendida Casă Brück opt panouri galbene cu o expoziție neobișnuită. De departe pare o poveste în benzi desenate pentru copii. De aproape însă vezi personaje în uniformă nazistă, oameni bătuți și schingiuiți. Expoziția spune o poveste din istoria dură a Holocaustului din Banat documentată de elevii a două școli, Școala Gimnazială 18 din Timișoara și Liceul „Iulia Hasdeu” din Lugoj. Despre proiectul inițiat de Institutul „Elie Wiesel” au aflat peste 130 de elevi de la mai multe școli din Timișoara și din județ la o dezbatere organizată în sala festivă a Comunității Evreiești din Timișoara. Introdusă în programă de anul școlar trecut ca disciplină obligatorie la clasa a XI-a, Istoria evreilor. Holocaustul i-a familiarizat întrucâtva pe copii cu un trecut care nu trebuie uitat.

Proiectul „Istorii locale ale Holocaustului” a început în 2023 cu implicarea a zece școli din orașe ca Sibiu, Oradea, Lugoj, Timișoara, Tg.Jiu, Cluj, Baia Mare, Sighet ș.a. Elevii selectați au avut de documentat povești locale ale Holocaustului pe care le-au transformat în scenarii și story-board-uri de bandă desenată. Apoi ilustratorul Octav Ungureanu le-a desenat.

„Până la ora de istorie, n-am auzit de Holocaust”, ne-a mărturisit Nicholas. Recent însă au văzut un documentar adus de profesor. „M-am înfiorat”, a subliniat Andreea. La întrebarea dacă au cunoscut vreun evreu, câteva eleve, Iasmina, Erica, Melisa și Francesca au ridicat din umeri. Adică prin ce s-ar deosebi un evreu de un român, ca să îl poți recunoaște. Gestul lor subliniază natural cât de absurdă și nedreaptă a fost discriminarea ucigașă a evreilor în Germania nazistă și în alte state cu guvernare fascistă. În mare parte, depinde de profesori cât de serios țin lecțiile. Există inițiative de instruire a profesorilor care predau această disciplină, cum este o școală de vară organizată de Institutul „Olga Lengyel” în colaborare cu Institutul Elie Wiesel și cu parteneri locali, cum este Institutul Intercultural din Timișoara.

Proiecte ca „Istorii locale ale Holocaustului” merg la rădăcina cunoașterii unei istorii purtătoare de valori altfel decât la școală, cu mijloace neconvenționale, atrăgătoare pentru elevii recompensați cu diplome și aplauze în piața publică, acolo unde s-a vernisat în 19 septembrie 2024 expoziția la care au contribuit.

Articolul integral – cu declarații, cu fotografii și mesaje audio-video – poate fi găsit pe PRESShub.

spot_img

ARTICOLE SIMILARE
spot_img
- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu