joi, octombrie 10, 2024
AcasăStiri InterneÎntâlnire oficială la Sarajevo a ministrului Angel Tîlvăr cu omologul bosniac, Zukan...

Întâlnire oficială la Sarajevo a ministrului Angel Tîlvăr cu omologul bosniac, Zukan Helez

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri, 9 octombrie, la Sarajevo, o întrevedere bilaterală cu omologul său din Bosnia și Herțegovina, Zukan Helez. Din delegația României au făcut parte ambasadorul României la Sarajevo, E.S. Anton Păcurețu, locțiitorul pentru operații și instrucție al șefului Statului Major al Apărării, general-locotenent Iulian Berdilă, comandantul Comandamentului Forțelor Întrunire, general-maior Valerică Vrăjescu și viitorul comandant al EUFOR, generalul-maior Florin Barbu, care va prelua comanda operației Uniunii Europene la începutul anului viitor. Agenda discuțiilor a cuprins subiecte cu privire la consolidarea cooperării în domeniul securității regionale, cu accent pe misiunea EUFOR Althea, în care România și-a asumat un rol semnificativ. De asemenea, ministrul Angel Tîlvăr a transmis un mesaj de solidaritate persoanelor afectate în urma recentelor inundaţii din Bosnia și Herțegovina și a informat că ajutoarele trimise recent de Guvernul României în această țară ca sprijin umanitar, vor fi suplimentate cu materiale și resurse identificate de Ministerul Apărării Naționale, care vor fi transportate în cel mai scurt timp către Sarajevo.

În cadrul discuțiilor, pe fondul provocărilor tot mai complexe de securitate din regiunea Balcanilor de Vest, ministrul Tîlvăr a reafirmat angajamentul ferm al țării noastre de a contribui activ la eforturile de menținere a păcii și stabilității în regiune. În acest context, a fost subliniată implicarea substanțială a României în misiunea EUFOR Althea, operație a Uniunii Europene menită să sprijine stabilitatea în regiune. „România a fost întotdeauna un susținător ferm al securității în Balcanii de Vest și al parcursului european al Republicii Bosnia și Herțegovina, iar misiunea EUFOR Althea, la care contribuim în prezent cu cel mai important contingent, reprezintă un pilon central în eforturile internaționale pe acest palier. Suntem mândri de contribuția noastră constantă și suntem pregătiți să preluăm comanda EUFOR în 2025, un angajament care reflectă determinarea noastră în această direcție,” a declarat ministrul Angel Tîlvăr.

Acordul de cooperare bilaterală în domeniul apărării, semnat în iunie 2024, a fost un alt subiect important pe agenda discuțiilor celor doi miniștri. Documentul stabilește cadrul pentru aprofundarea colaborării militare dintre cele două state, inclusiv aspecte privind instruirea în comun, schimburi de experiență și sprijin logistic. ”Acordul nostru bilateral ne oferă instrumentele necesare pentru a construi o cooperare în domeniul militar eficientă”, a subliniat ministrul Tîlvăr. (Biroul presã)

spot_img

ARTICOLE SIMILARE
spot_img
- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu