– După lupte seculare care au durat câteva săptămâni, șeful PSD Vrancea le-a prezentat colegilor de partid listele de candidați pentru Senat și Camera Deputaților. Azi e termenul limită de înscriere la Biroul Electoral Județean, așa că timpul presa. În afară de Angel Tîlvăr, într-un fel impus de București la Vrancea, listele nu conțin nume din prim-planul filialei PSD Vrancea. Pare că Nicușor Halici a alcătuit listele cam cu cine a vrut el. Le-a spus colegilor din partid că unii propuși de el ar fi refuzat nominalizarea. Dar despre pesediștii care chiar își doreau să candideze, dar ”nu au avut loc”, nu a spus nimic. Citind numele de pe primele locuri, ne dăm seama că nici primarul Focșaniului nu a avut vreun cuvânt de spus în stabilirea candidaților. Așa că, la o primă evaluare, este greu de crezut că greii PSD Vrancea, cei care au adus mereu voturi, care au tras tare pentru partid în alte campanii, se vor implica, acum, sută la sută pentru a acumula procente mari de voturi la alegerile parlamentare din 1 decembrie.
– La a doua citire a listelor, vedem că trimișii de la București sunt pe locuri neeligibile. S-ar putea, însă, ca locul 2 de la Senat și locul 3 de la Camera Deputaților să fie ”reușiți fără loc” … cum se spunea pe vremuri. Probabil că secretarul de stat din Ministerul Educației, Florin Lixandru, și fostul șef al TSD, Gabriel Petrea, nu au fost puși pe locuri neeligibile în Vrancea doar așa, să scape Bucureștiul de gura lor, ”să se facă de râs”. Ei ar putea fi beneficiarii scenariului care prevede ca pesediștii vrânceni aleși – Cătălin Graur, senator, și Monica Aniței, deputat – să renunțe la mandatele lor, la un moment dat. Astfel, Lixandru și Petrea ar prelua mandatele respective de parlamentari.
– Bucurie mare, în această perioadă, cu preluarea mandatelor de primari și consilieri, aleși pe 9 iunie. Toată lumea trage de noii primari, îi pupă, îi laudă etc. Vedem cât și cum se vor implica primarii în campaniile electorale care bat la ușă. Și, mai ales, ce cale (partinică) vor urma începând de anul viitor.
– A sărit garda pretoriană a lui Ciolacu pe Nicușor Dan, la București … de era să se înece în Dâmbovița. Când a văzut că Nicușor Dan nu cedează și merge strict pe legalitate, Ciolacu a ordonat la loc comanda, că îl va afecta la procentul electoral. Se pare că procurorii n-au văzut ce amestecătură de avize și documente ”legale” au dat primarii de la Sectorul 3 și Sectorul 4, șefii de la Cadastru și de la Apele Române. Păi după scandalul de muuuulteeee milioane de euro Nordis-PSD-Ciolacu, niște dosare cu iz penal în care să fie implicați mai mulți pesediști importanți nu ar da deloc bine în calculele electorale ale lui Marcel Ciolacu.
– Așadar, PNL a rămas fără lista de candidați la Camera Deputaților în străinătate. Un ”succes” specific lui Rareș Bogdan, dar nici cu Bode, Ciucă&comp nu mi-e rușine. Nici Nicolae Ciucă nu se simte prea bine … în sondaje mă refer. Iar la Galați, peneliștii n-au avut curajul să taie coada pisicii bolnave până la capăt. Au bălăcit-o într-un fel dâmbovițean, cu cei care au distrus filiala liberală rămași pe poziții, totuși, la care se adaugă fostul președinte și premier Florin Cîțu. Cred că nici Caragiale nu s-ar fi gândit la varianta asta! Uite-așa se poate spune că Vrancea (Vrancea roșie, a lui Oprișan, atâția ani … O, tempora!) e chiar un pol liberal, cu județe roșii de jur împrejur: Galați, Brăila, Buzău, Vaslui, Bacău (nu total), Covasna (se știe că UDMR e un fel de PSD al minorității maghiare).