Este ultimul weekend din această lună astfel că, în noaptea de 26/27 octombrie, vom trece la ora de iarnă. La noapte, ora 4:00 devine ora 3:00 și, în consecință, ziua de duminică, 27 octombrie, va fi cea mai lungă zi din an, cu 25 de ore. Ora de iarnă este considerată ora standard, ora naturală, și tocmai de aceea se numește Timp Legal Român.
De menționat că trecerea la ora de iarnă nu modifică mersul trenurilor în vigoare. ”În noaptea de 26/27 octombrie 2024, când ora 4 AM devine ora 3 AM, toate trenurile de călători care au ora de plecare din staţiile de formare după ora 4 AM vor pleca la orele din Mersul de tren în vigoare, respectând ora Europei Orientale. Trenurile de călători aflate în circulaţie după ora 4 AM, ora oficială de vară, vor opri în staţiile din parcurs stabilite, unde vor staţiona până la ora de plecare din orarul în vigoare după noua oră a Europei Orientale, iar trenurile care mai au de parcurs o distanţă scurtă până la staţia finală îşi vor continua mersul până la destinație. Având în vedere că şi în ţările vecine trecerea de la ora de vară la ora Europei de Est oficială se face în aceeaşi zi de 27 octombrie 2024, între staţiile de frontieră trenurile vor circula după orele din Mersul de tren în vigoare.”, a anunțat CFR Călători.
Alte precizări vin de la CFR Infrastructură: ”Trenurile de marfă aflate în circulație după ora 4:00 (care devine ora 3:00) vor continua mersul până la stația finală. Pe raza a șapte sucursale regionale de cale ferată, 81 de trenuri de călători (57 – CFR Călători, 24 – Operatori Privați) vor fi afectate de schimbarea orei, astfel: 48 de trenuri – așteaptă la îndrumare; 33 de trenuri – așteaptă pe parcurs. La nivel național, 81 de trenuri, aparținând tuturor operatorilor de transport feroviar de călători, vor staționa pentru 4860 de minute pentru trecerea la ora oficială de iarnă.”