sâmbătă, noiembrie 23, 2024
AcasăComuna meaGOLESTITeste Babeș Papanicolau gratuite, într-un cabinet medical mobil, amplasat în fața Primăriei...

Teste Babeș Papanicolau gratuite, într-un cabinet medical mobil, amplasat în fața Primăriei Golești

Fundația Renașterea oferă femeilor din localitatea Golești, județul Vrancea, posibilitatea efectuării a 200 de teste medicale gratuite, aducând cabinetul medical mobil la ele acasă. Până pe 15 noiembrie, Unitatea Mobila Renașterea va staționa în Parcarea Primăriei Golești, iar persoanele interesate se pot programa la numărul de telefon 0756.713.652. Fundația Renașterea este o organizație neguvernamentală, înființata în anul 2001, care a primit statut de Organizație de Utilitate Publică în anul 2007. Misiunea Fundației Renașterea este aceea de a promova importanța prevenției și depistării precoce a cancerului de sân și de col uterin, de a oferi investigații medicale gratuite și suport pacienților oncologici. Datorită Unităților Mobile de Diagnostic Renașterea, peste 30.800 de femei, din 72 de comunităţi rurale si orase mici, au efectuat gratuit 28.516 de teste Babes-Papanicolau si 11.757 mamografii sau ecografii mamare.

Testul Babeș Papanicolau se efectuează, în Unitatea Mobilă de Diagnostic Renașterea, în cabinetul ginecologic, pe masa ginecologică și constă în recoltarea, cu ajutorul unei periuțe, a unei probe din colul uterin. Aceasta este prelucrată în laborator, apoi examinată microscopic pentru a se identifica modificările apărute la nivelul celulelor. Existența modificărilor poate indica un stadiu precanceros sau canceros al colului uterin. Această investigație este recomandată tuturor femeilor care și-au început viața sexuală.

Despre Cancerele Feminine în România

Anual, peste 1.800 de femei mor în România ca urmare a cancerului de col uterin și aproape 3.400 sunt diagnosticate cu această boală. Incidența este de 2,5 ori mai mare decât media UE, iar rata mortalității de peste 4 ori mai mare. În România, rata mortalității este cea mai mare din Europa – lipsa informării, accesul precar la servicii medicale și nivelul de trai ce nu permite controale regulate conduc la diagnosticarea târzie a bolii și la scăderea șanselor de vindecare. Totuși, conform studiilor, în peste 80% din cazuri, un diagnostic aflat la timp poate ajuta la vindecare completă. Însă, în România, atât depistarea timpurie, cât şi prevenţia rămȃn la un nivel foarte redus, în special în rândul grupurilor vulnerabile.

Potrivit ultimelor studii, în România sunt diagnosticate cu cancer mamar 9.629 de femei la nivel național, numărul deceselor se ridică la 3.209 si peste jumătate din pacientele cu cancer din România (58,4%) sunt diagnosticate abia în stadiile III și IV, comparativ cu statele europene, unde 70-80% din cazurile noi de cancer sunt depistate în stadiile incipiente ale bolii (0, I și II). În România, cancerul de sân ocupa în 2020, prima poziție cu o pondere a cazurilor noi de 26,9% (12 085 cazuri noi), la mare distanță de cancerul de colon (11,8%; 5 331 cazuri noi) și cancerul de col uterin (7.5 %; 3 380 cazuri noi). În privința numărului de decese înregistrat în rândul femeilor prin cancerul mamar, acesta a fost în 2020 de 3918 decese (17,3%), mai mult decât cancerul colorectal (12,4%; 2797 decese) și cancerul pulmonar (11,9 %; 2 694 decese) – conform ”Analiza de situatie cancer sân 2023” publicată de INSP. (sursa: comunicat de presă)


ARTICOLE SIMILARE

- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu