vineri, noiembrie 15, 2024
AcasăSocietateA început Postul Crăciunului / În ce zile este dezlegare la pește

A început Postul Crăciunului / În ce zile este dezlegare la pește

Postul Crăciunului (Postul Nașterii Domnului) este primul post din anul bisericesc și ultimul din anul civil. Anul acesta, Postul Crăciunului începe vineri, 15 noiembrie. Din rânduielile bisericești, aflăm că se lasă sec în seara zilei de 14 noiembrie, însă, când această dată cade miercurea sau vinerea, se lasă sec cu o zi mai înainte. Acest post se încheie pe 24 decembrie. Prin durata lui de 40 de zile, ne amintim de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, când acesta aștepta să primească cuvintele lui Dumnezeu scrise pe lespezile de piatră ale Tablelor Legii. Astfel, creștinii postind 40 de zile, se învrednicesc să primească pe Cuvântul lui Dumnezeu întrupat și născut din Fecioara Maria.

După rânduiala din pravile, în timpul Postului Crăciunului, miercurea și vinerea, nu mâncăm cu untdelemn și nu bem vin. În aceste două zile postim până la ora 3-4 p.m., când mâncăm hrană uscată sau legume fierte. Dacă se întâmplă să cadă miercuri și vineri un sfânt care să aibă Doxologie mare, dezlegăm numai la untdelemn și la vin și mâncăm o singură dată în zi. Dacă s-ar întâmpla miercuri sau vineri să cadă un sfânt care are Priveghere, dezlegăm la untdelemn, la vin și la pește. Și dacă se va întâmpla pomenirea sfântului al căruia este hramul Bisericii, miercuri sau vineri, de asemeni mâncăm pește. Marți și joi nu mâncăm pește, ci numai untdelemn și vin. Dacă se întâmplă să cadă un sfânt marți sau joi, care să aibă Doxologie mare, atunci mâncăm pește.

Biserica a rânduit ca, în fiecare sâmbătă și duminică, cuprinse între 21 noiembrie (Intrarea Maicii Domnului în Biserică) și 20 decembrie (pomenirea Sfântului Ignatie Teoforul), să avem dezlegare la pește. Zilele din anul acesta în care avem dezlegare la pește sunt: 21 noiembrie (Intrarea Maicii Domnului în Biserică), 23 noiembrie (Sfântul Antonie de la Iezerul Vâlcii), 24 noiembrie (duminică), 25 noiembrie (Sfânta Muceniță Ecaterina și Sfântul Mercurie), 30 noiembrie (Sfântul Apostol Andrei), 1 decembrie (duminică), 3 decembrie (Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica), 4 decembrie (Sfânta Varvara), 5 decembrie (Sfântul Sava cel Sfințit), 6 decembrie (Sfântul Ierarh Nicolae), 7 decembrie (Sfânta Muceniță Filofteia), 8 decembrie (duminică), 9 decembrie (Zămislirea Sfintei Fecioare Maria), 12 decembrie (Sfântul Ierarh Spiridon), 14 și 15 decembrie (sâmbătă și duminică). (sursa: crestinortodox.ro)


ARTICOLE SIMILARE

- Advertisment -

- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu