Focșănenii racordați la sistemul centralizat de termoficare trebuie să mai rabde de frig, încă vreo 6-7 zile. Cel puțin așa a transmis primarul municipiului Focșani, Cristi Misăilă. Acesta a anunțat, joi seară, că crede că ”la jumătatea săptămânii viitoare vom avea căldură în casele focșănenilor care sunt racordați la sistemul centralizat de încălzire și mai ales în unitățile de învățământ din Focșani.” Deocamdată, sunt în derulare procedurile birocratice privind înființarea și începerea activității noului operator public de termoficare, aprobat în Consiliul Local Focșani – SC ENTEL SA. Deși falimentul SC ENET SA Focșani bătea la ușă de mulți ani, primarul susține că nu se putea demara mai devreme procedurile privind înființarea noii societăți comerciale de termoficare. Trebuia să ajungem în sezonul rece, cu frig în case și școli, pentru a lua această decizie!!??!
După atâtea săptămâni fără căldură și apă caldă, elevii și părinții și-au exprimat public nemulțumirea. Consiliul Județean al Elevilor Vrancea a anunțat că organizează astăzi un protest inedit față de lipsa căldurii în sălile de curs: elevii sunt așteptați cu pături, mănuși și fulare. ”Această situație nu doar că afectează procesul educațional, dar pune în pericol și sănătatea elevilor, mai ales în contextul temperaturilor tot mai scăzute. În numeroase școli din Focșani, încălzirea lipsește cu desăvârșire, iar elevii sunt nevoiți să petreacă ore întregi în săli de clasă neîncălzite, îmbrăcați în haine groase pentru a face față frigului. Consiliul Județean al Elevilor Vrancea condamnă ferm lipsa de responsabilitate și management eficient din partea autorităților locale și solicită Primăriei Municipiului Focșani și altor instituții implicate să ia măsuri urgente pentru a asigura condițiile minimale de desfășurare a actului educațional. De asemenea, solicităm transparență din partea autorităților locale în privința măsurilor care vor fi implementate pentru rezolvarea acestei probleme. Considerăm că educația este un drept fundamental al fiecărui copil și că această situație reprezintă o încălcare gravă a acestui drept.”, se menționează într-un comunicat de presă al CJE Vrancea. Frigul din case și din școli a dus la îmbolnăvirea mai multor elevi, care fie se tratează acasă fie s-au internat în spital.
La acest moment, până la 10.000 de unități locative (case și apartamente), reprezentând 30% din numărul total de gospodării din municipiul Focșani, mai sunt racordate la sistemul centralizat de termoficare. De asemenea, majoritatea unităților de învățământ, Căminul pentru Persoane Vârstnice și alte instituții publice se numără printre abonații SC ENET Focșani. Potrivit datelor oficiale, la finalul lunii septembrie, SC ENET SA avea datorii de 221,2 milioane de lei, din care 148,9 milioane de lei datoriile înscrise la masa credală. Operatorul focșănean de agent termic este în procedură de insolvenţă din 2019 şi, din 2022, nu mai beneficiază de bonusul pentru energia electrică produsă în cogenerare. Doar în primul semestru al anului în curs, SC ENET a acumulat pierderi de peste 10 milioane de lei. Sumele alocate de Primăria Focșani, până acum, drept subvenție, nu au fost suficiente pentru acoperirea valorii facturii la gazele naturale. Guvernul a alocat, săptămâna trecută, peste 9 milioane de lei către Primăria Focșani. O parte din această sumă este folosită de Primăria Focșani drept contribuție la capitalul social al noii societăți de termoficare – SC ENTEL SA. Nu s-a precizat nimic despre factura de peste 730.000 de euro ce trebuie achitată în contul firmei portugheze care a reparat un motor Rolls-Royce de la centrala de producție a energiei termice.