Procesul de votare pentru scrutinul prezidențial începe astăzi, pentru românii din străinătate. În afara României sunt organizate 950 de secții de votare pentru primul tur al alegerilor prezidențiale. Votarea în străinătate va dura, astfel, 3 zile:
– vineri, 22 noiembrie, între orele locale 12:00 şi 21:00;
– sâmbătă, 23 noiembrie, şi duminică, 24 noiembrie, între orele locale 7:00 şi 21:00.
Câteva mii de români din străinătate au solicitat să voteze prin corespondență, iar plicurile speciale cu voturile acestora au ajuns în țară prin intermediul Poștei Române.
În schimb, votarea în ţară la prezidenţiale începe duminică, la ora 7:00, şi se încheie la ora 21:00. Alegătorii care la ora 21:00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot pot să îşi exercite dreptul constituţional până cel mult la ora 23:59. În ţară sunt organizate 18.968 de secţii de votare.
Autoritatea Electorală Permanentă a stabilit și regulile pentru utilizarea urnei speciale (mobile). Alegătorul care, din motive obiective, cauzate de boală sau invaliditate, atestate prin înscrisuri, nu se poate deplasa la sediul secţiei de votare organizate în ţară, poate depune cerere de vot prin intermediul urnei speciale. Cererea se depune la secţia de votare la care este arondată adresa imobilului unde se solicită deplasarea echipei formate din cel puţin doi membri ai biroului electoral, în preziua votării, între orele 18:00 – 20:00. Prin excepţie, cererile de vot prin intermediul urnei speciale, precum şi copiile actelor din care rezultă boala, starea de sănătate ori de invaliditate pot fi depuse la biroul electoral judeţean, cel mai târziu vineri, ora 12:00, fizic sau prin mijloace electronice. Cererea de vot poate fi depusă prin intermediul oricărei persoane, cu excepţia celor care au calitatea de candidat sau de soţ, soţie, rudă şi afin al acestuia până la gradul al doilea inclusiv. Trebuie să fie datată şi semnată olograf de către alegătorul care solicită urna specială şi cuprinde, în mod obligatoriu, numele, prenumele, codul numeric personal, domiciliul alegătorului netransportabil (conform menţiunilor din actul de identitate), adresa imobilului unde se solicită deplasarea echipei, seria şi numărul actului de identitate, precum şi numărul de telefon. Lipsa numărului de telefon nu atrage respingerea cererii. Cererea de vot prin intermediul urnei speciale trebuie să fie însoţită de copii ale oricărui act din care rezultă boala, starea de sănătate ori de invaliditate sau de adeverinţa eliberată de medicul de familie al alegătorului.
Autoritatea Electorală Permanentă a anunţat că 19.002.912 cetăţeni cu drept de vot erau înscrişi în Registrul electoral la data de 31 octombrie a.c. Din totalul de alegători români care figurează în Registrul electoral, 18.011.923 au domiciliul sau reşedinţa în ţară, iar 990.989 au domiciliul în străinătate şi sunt posesori de paşaport CRDS. Biroul Electoral Central va prezenta rezultate parţiale sau finale ale alegerilor, după caz, luni – la ora 9:30 pentru ora 9:00; la ora 12:30 pentru ora 12:00.
Pe pagina de internet www.prezenta.roaep.ro se vor publica în mod constant, pe toată perioada în care sunt deschise secţiile de vot, date privind prezenţa alegătorilor la urne colectate din SIMPV, iar în data de 24 noiembrie 2024, după ora 21:00 (ora României) – datele privind centralizarea rezultatelor alegerilor colectate din SICPV. La adresa www.prezenta.roaep.ro se vor publica în timp real, după închiderea secţiilor de votare, în baza informaţiilor furnizate de SICPV, date provizorii, parţiale şi finale privind rezultatele alegerilor, se precizează în decizia BEC.