sâmbătă, noiembrie 23, 2024
AcasăEconomicSpecialiști: Investițiile străine directe din turism majore nu depășesc milioane de euro

Specialiști: Investițiile străine directe din turism majore nu depășesc milioane de euro

Lipsa investițiilor străine în turism a survenit atât pe fondul pandemiei, dar și pe fond financiar – pe măsura ce băncile au crescut ratele dobânzilor – și a reticenței finanțatorilor, coroborate cu lipsa unui cadru legislativ de susținere a sectorului turismului, potrivit specialiștilor din industrie. Majoritatea celor care doresc să finanțeze acest domeniu sunt cetățeni români sau expați care trăiesc și activează pe teritoriul țării noastre. Traian Bădulescu, consultant în turism și purtător de cuvânt al Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT), consideră că investițiile străine ar putea juca un rol crucial în dezvoltarea turismului românesc, contribuind la creșterea economică și crearea de noi locuri de muncă, alături de o mai puternică poziționare a țării noastre pe harta turismului mondial.

Venind după ani în care industria s-a adaptat mai multor provocări economic-fiscale, geo-politice, climatice și de schimbare a comportamentului turiștilor, ultimii doi ani au fost marcați de inflația crescută, de cele două conflicte din Ucraina și Israel, de contracararea efectelor pandemiei, în special în retenția și formarea echipelor, și de regândirea tendințelor de consum. Așadar, reprezentanții industriei spun că ritmul încetinit de investiții este explicabil. „Industria ospitalității a avut ca prioritate să se adapteze continuu acestor factori de influență și să-și ajusteze în permanență strategiile, să se reinventeze, nu neapărat să își extindă într-un mod semnificativ portofoliul. Nivelul ridicat al costurilor de finanțare se va păstra și în perioada următoare, iar băncile și investitorii se uită cu maximă precauție la fiecare proiect pe care îl susțin”, spune Simona Constantinescu, președinte al Federației Industriei Hoteliere din România (FIHR).

Totuși, România este atractivă pentru lanțurile hoteliere internaționale, pe fondul tendințelor din industria ospitalității din regiune, precum și odată cu intrarea în Schengen. Potrivit unei analize realizată de compania de consultanță imobiliară Crosspoint Real Estate, în acest an, pe plan local, sunt aşteptate a fi livrate 13 proiecte hoteliere importante, inclusiv cinci hoteluri de 5 stele şi şase hoteluri de 4 stele, ceea ce arată un trend pozitiv. „Suntem o țară atractivă, care are potențial de creștere pentru investitori și lanțurile internaționale, dar și pentru investitorii care până acum investeau în mod tradițional doar în real estate, în clădiri de birouri. Suntem o destinație sigură, suntem ușor de accesat de către turiștii din țările U.E. și avem o țară cu resurse turistice diversificate. Acum există un potențial mai mare pentru investiții venite din finanțările cu fonduri europene, pe care hotelierii le pot accesa, acestea adresându-se preponderent către proiectele de eficiență energetică a clădirilor”, transmite reprezentantul FIHR.

Articolul complet poate fi citit pe PressHUB.


ARTICOLE SIMILARE

- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu