5 curiozități despre mistreții din România
-Dimensiuni impresionante – Mistretul este unul dintre cele mai mari mamifere sălbatice din România, cu greutatea masculilor (vieri) variind între 100 și 250 kg, iar a femelelor (scroafe) între 50 și 175 kg.
-Miros excepțional – Deși auzul lor este slab, mistreții compensează cu un simț al mirosului extrem de dezvoltat, pe care îl folosesc pentru a identifica hrana și posibilele pericole.
-Adaptare prin tăvălire – Culoarea mistreților variază în funcție de mediul în care trăiesc, fiind influențată de solul în care se tăvălesc. De obicei, sunt negri sau suri, dar pot avea și nuanțe cafenii sau roșcate.
-Femelele bătrâne conduc – Femelele și puii de mistreț trăiesc în turme și sunt conduse de scroafele cele mai bătrâne. Masculii trăiesc separat, în grupuri sau, cei mai puternici, solitar.
-Arealul mistrețului, larg răspândit – Arealul mistrețului în România este larg răspândit, trăind din zona de câmpie, în Delta Dunării şi până în zona de munte, preferând desișurile și pădurile care îi oferă adăpost. Conform evaluărilor, România deține un număr de circa 62.000 de exemplare de mistreți.
Imaginile cu aceste exemplare au fost surprinse în Parcul Natural Putna Vrancea, unul dintre cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Romsilva, situat în sud-estul țării, în județul Vrancea, cu o suprafață de peste 38.000 de hectare. Camera de monitorizare a capturat o scenă spectaculoasă: o familie numeroasă de mistreți, de la cei mici și jucăuși până la adulții mai serioși, bucurându-se de pădure. Mișcările lor energice, combinate cu vântul puternic care animă peisajul, creează un tablou unic al vieții sălbatice. (sursa: Romsilva&Parcul Natural Putna Vrancea)