Marți, 3 decembrie 2024, de Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități, tinerii de la Centrul „Sfânta Maria” din Golești, județul Vrancea, au fost invitați la un spectacol deosebit de către doamna Director al Palatului Național al Copiilor din București, Teodora Bentz, una dintre profesoarele coordonatoare ale proiectului umanitar „A doua șansă pentru viață”. Merită reamintit faptul că proiectul menționat a luat naștere în anul 2006, din dorința unor cadre didactice de a educa liceenii din câteva unități de învățământ renumite și prin puterea exemplului, respectiv oglindirea propriului „eu” în ochii unor tineri instituționalizați. Iar rezultatele nu s-au lăsat așteptate. Lecțiile sociale și umanitare au fost învățate repede și bine: cei mai puțin fericiți i-au învățat pe tinerii din familii responsabile cum să prețuiască darurile ce le-au fost făcute de către destin și de către părinți. De atunci, proiectul „A doua șansă pentru viață” a continuat ca o poveste, iar prietenia dintre tinerii de la Centrul „Sfânta Maria” și elevii de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Colegiul Economic „Virgil Madgearu” și de la Palatul Național al Copiilor din București a căpătat noi și noi valențe. Profesorii coordonatori (Raluca Andreea Săndulescu, Alina Cucu, Loredana Amelia Diac, Alis Lupu, Voicuța Voicu, Elena Vișinescu, Manuela Porumb, Alina Maiereanu, Silviu Roșca Iulian, Ana Maria Norocea, Camelia Mereuță, Gabriela Obodoriu, Monica Gaidargi, Emilia Poll, Silvia Oancia, Dorina Istrate, Mihaela Oprea, Tiberiu Oprea, Ovidiu Octavian Opaiț, Mariana Huțanu, Ramona Gavrilă, Ana-Maria Norocea, Ionuț Țandără, Daniela Sîrghie, Carmen Hîrnea, Silvia Oancia, Nicoleta Hurmuzache, Monica Gaidargi, de la Colegiul Național „Al. I. Cuza” din Focșani, respectiv Roxana Carmen Ionescu, Necșuțu Ioana, Mihaela Daniela Cîrstea, Mariana Șchiaua, Valentina Rădescu, Andreea Matei, Florina Voicu, Dana Iliescu, Cristina Lemnaru, Camelia Lepădat, Iulia Manta,Veronica Mișcodan de la Colegiul Economic „Virgil Madgearu”) n-au făcut decât să încurajeze aceste trăiri valoroase, susținând an de an dialogul atât de necesar tuturor.
În anul școlar 2024-2025, proiectul „A doua șansă pentru viață” a debutat cu o invitație la București adresată tinerilor de la Centrul „Sfânta Maria” din Golești. Cu ajutorul DJASPC Vrancea, care le-a pus la dispoziție microbuzul, prietenii de la Centru au pornit la drum, însoțiți de personal specializat și de către domnul Sorin Atomulesei, șeful Centrului „Sfânta Maria”. La Palatul Național al Copiilor îi așteptau multe bucurii: mai întâi, o masă bună și un mic cadou din partea Federației Române Antidrog, apoi vizitarea, în foaierul Palatului Național al Copiilor din București, a unei expoziții de pictură, „Lumea prin ochii mei”, a cărei autoare s-a dovedit a fi Ines Maria Dumitrof, o tânără talentată, dar la fel de deosebită precum toți copiii ce au apărut mai târziu pe scenă. Tinerii de la Centrul „Sfânta Maria” au rămas impresionați de câte minuni se pot întâmpla în lumea muzicii, dansului și poeziei, dacă există îndrumare și răbdare din partea celor mari și responsabili. Momentele spectacolului au adus în prim-plan tinerii cu dizabilități de la Asociația Down Plus București, Asociația Be a butterfly, Asociația Sindrom Down București, Asociația Conil, dar și corul de copii Meloritm, ansamblul de balet Arabesque, respectiv Petit Arabesque, și grupul vocal Music All de la Palatul Național al Copiilor din București. La final, tinerii de la Centrul „Sfânta Maria” din Golești au făcut poze cu actrița Cristina Ciobanu, ambasador al Asociației Down Plus București, au dat mâna cu Georgiana Trifu, director la Centrul pentru Tineret al Municipiului București, au schimbat câteva cuvinte cu Lestat Monroe, de la Camera de Comerț Română pentru Diversitate, și cu Elena Nicolae, de la Agenția Națională pentru Sport. Și cum Crăciunul se apropie cu pași repezi, ei au primit două rânduri de daruri: atât de la reprezentanții Asociației Down Plus, cât și de la voluntarii proiectului „A doua șansă pentru viață”, elevi de la clasele a 12-a D, a 11-a D și a 11-a E de la Colegiul Economic „Virgil Madgearu” , respectiv elevi de la clasele a VI-a A și B, a VII-a B, a VIII-a A, a IX-a A și E, a X-a A, C și E, a XI-a A, C, D, E, a XII-a A, C, D, E și F de la Colegiului Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani. Cadoul de la organizatorii proiectului conținea papuci, pijamale, tricouri, lenjerie, șosete, ciocolată, bomboane de pom și mandarine.
Ziua s-a încheiat cu o nouă emoție trăită de către tinerii cu dizabilități de la Centru. Au vizitat Târgul de Crăciun din Piața Constituției, au făcut poze și s-au oprit, pe drumul de întoarcere, la un mic restaurant. Nimic nu ar fi fost posibil, dacă nu ar mai exista încă suflete darnice și gânduri care să se aplece asupra nevoii celor de lângă noi. Tinerii instituționalizați din Golești sunt însetați de afecțiune și doresc atât de mult să vadă culorile lumii din afara Centrului. De aceea, doamna director Daniela Nicolas, de la DJASPC Vrancea, a afirmat în repetate rânduri că este deschisă către parteneriate cu instituții publice și ONG-uri, care să organizeze acțiuni umanitare și să ofere acestor tineri posibilitatea de a interacționa cu membrii comunității. Proiectul „A doua șansă pentru viață” își propune ca, în acest an școlar, să faciliteze dialogul dintre tinerii de la Centru și prietenii lor de la școală, în trei mari etape: în martie, de Paște și în vacanța de vară. Fie ca acest demers să fie mereu o poveste despre conștiință și binele aproapelui! (sursa: prof. dr. Teodora Bentz – director, Palatul Național al Copiilor)