În perioada 10 – 13 decembrie 2024, reprezentanţii Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţene şi ai municipiului Bucureşti au efectuat controale tematice în supermarketuri şi hipermarketuri la nivel naţional, având ca scop verificarea condiţiilor de igienă pentru produsele alimentare, în special carnea de porc şi alte alimente de origine animală şi nonanimală. Aceste acţiuni sunt parte din măsurile preventive menite să prevină toxiinfecţiile alimentare şi să limiteze răspândirea Pestei Porcine Africane în perioada Sărbătorilor de iarnă. Controalele au vizat următoarele aspecte esenţiale în supermarketuri şi hipermarketuri:
– Verificarea respectării cerinţelor de înregistrare sanitară veterinară şi siguranţa alimentelor;
– Verificarea eligibilităţii materiilor prime şi a trasabilităţii produselor alimentare;
– Respectarea cerinţelor igienice pentru expunerea şi servirea alimentelor;
– Implementarea procedurilor HACCP şi a programelor de autocontrol.
În cadrul acestor controale au fost identificate o serie de neconformităţi, după cum urmează:
– Depozitarea şi etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare;
– Nerespectarea cerinţelor de trasabilitate a produselor;
– Depozitarea necorespunzătoare şi întreruperea lanţului frigorific;
– Nerealizarea programului de autocontrol;
– Funcţionarea în spaţii neaprobate sanitar veterinar şi deficienţe structurale în spaţiile de depozitare.
Au fost efectuate 1.117 de verificări în supermarketuri şi hipermarketuri, iar pentru deficienţele constatate au fost aplicate 395 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 4.240.401 lei. De asemenea, au fost acordate 92 de avertismente, iar ca măsură suplimentară, s-a dispus reţinerea oficială a 959 kg de produse alimentare de origine animală şi nonanimală. Aceste controale sunt parte a eforturilor continue pentru asigurarea unui nivel înalt de siguranţă alimentară şi protejarea sănătăţii publice, în special în perioada Sărbătorilor de iarnă. (sursa: ANSVSA)