miercuri, februarie 5, 2025
AcasăStiri InterneZi de mare sărbătoare - Sfântul Apostol, Întâiul Mucenic și Arhidiacon Ștefan

Zi de mare sărbătoare – Sfântul Apostol, Întâiul Mucenic și Arhidiacon Ștefan

Sfântul Ștefan este prăznuit pe 27 decembrie, în a treia zi după Nașterea Domnului (creștinii catolici îl sărbătoresc în a doua zi de Crăciun). Mărindu-se numărul creștinilor după întemeierea Bisericii, a crescut și numărul cererilor pentru diverse slujiri ale apostolilor. Astfel, au fost aleși din cadrul comunității, șapte bărbați „plini de Duh Sfânt și de înțelepciune” care să slujească atât în cadrul slujbelor religioase cât și să supravegheze buna orânduială la mesele comune. Primul dintre aceștia a fost Ștefan, iar ceilalți șase sunt: Filip, Prohor, Nicanor, Timon, Parmena și Nicolae. Rolul lor în Biserica primară depășea cu mult rolul pe care îl au diaconii în zilele noastre. Ei predicau cuvântul Evangheliei, botezau și ajutau la desfășurarea cultului aparținând organelor de conducere ale Bisericii din Ierusalim.

Sfântul Ștefan s-a arătat un apărător al credinței adevărate cu privire la persoana lui Hristos, mărturisind că El este Fiul lui Dumnezeu, care S-a născut, a murit, a înviat și S-a înălțat la ceruri pentru mântuirea noastră. A fost acuzat că a adus blasfemie lui Moise și lui Dumnezeu. Atunci când Caiafa a întrebat dacă cele ce se mărturisesc despre El sunt adevărate, Sfântul Ștefan a rostit o lungă cuvântare în care a arătat că Iisus Hristos este Mesia, cel prezis de profeți și că iudeii sunt vinovați pentru uciderea Lui. Furioși, evreii au cerut uciderea lui cu pietre. După ce L-a văzut pe Mântuitorul Hristos în chip minunat în slavă, stând de-a dreapta lui Dumnezeu, s-a rugat pentru sine și pentru cei care îl omorau: „Doamne, nu le socoti lor păcatul acesta” (Faptele Apostolilor VII, 59-60). Locul uciderii Sfântului Ștefan a fost în valea lui Iosafat. Având în vedere că în vremea aceea cei care erau uciși cu pietre nu puteau fi înmormântați în cavoul familiei, se presupune că trupul Sfântului Ștefan a fost pus în mormântul unui creștin. Moaștele sale au fost descoperite în anul 415, atunci când preotul Luchian din Kefar-Gamala a avut o întreită viziune. Când i s-au descoperit moaștele, pe mormântul său scria „chiliel”, care în limba ebraică înseamnă „cunună”, pentru că într-adevăr el a luat, cel dintâi dintre creștini, cununa muceniciei. Sfântul Apostol Ștefan, cel dintâi martir al Bisericii lui Hristos, este primul model de jertfă creștină pentru toți. (sursa: crestinortodox.ro)

Datele oficiale ale Direcției Generale pentru Evidența Persoanelor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne arată că peste 520.000 de români își serbează onomastica de Sfântul Ștefan. Dintre aceștia, cei mai mulți sunt bărbați: peste 364.000. Cele mai frecvente nume sunt: Ștefan – 312.604; Istvan – 32.064; Fănel – 8.006; Fănică – 4.514. Femei care își serbează astăzi ziua numelui sunt aproape 156.00. Cele mai frecvente nume sunt: Ștefania – 128.775; Ștefana – 17.865; Fănica – 7.894.


ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu