miercuri, ianuarie 15, 2025
AcasăActualitateFOTO Angajații de la Muzeul Vrancei, în grevă...

FOTO Angajații de la Muzeul Vrancei, în grevă japoneză

Angajații Muzeului Vrancei, membri ai Federației Naționale a Sindicatelor din Cultură și Presă „Culturmedia”, se alătură grevei japoneze pornite la nivel național și îndreptată împotriva măsurilor guvernamentale din ultimii ani, care au dus la sărăcirea și subfinanțarea domeniului culturii. Angajații au transmis mesaje ca: „Echitate salarială și respect”, „Cultura nu este gratuită”, „Fără muzee, fără viitor”, „Cultura merită mai mult”, „Fără muzee, suntem sărăci” sau „Fără cultură, nu avem identitate”. Astăzi, 15 ianuarie, de Ziua Culturii Naționale, au loc în toate muzeele și unele biblioteci din țară acțiuni de protest, care nu afectează însă desfășurarea activităților dedicate poetului Mihai Eminescu, pornite la îndemnul Federației Culturmedia, afiliată la Confederația Națională Cartel Alfa.

Iată comunicatul celor de la Culturmedia:

„De Ziua Culturii Naționale, Federația CulturMedia protestează cu banderole albe, de la ora 11.00, pentru a atrage atenția asupra subfinanțării din Cultură și inechităților salariale la care sunt supuși angajații din muzee, biblioteci și centre culturale.  În această zi cu o profundă semnificație pentru identitatea națională, vom fi solidari, pentru recunoașterea Culturii ca domeniu esențial în evoluția și dezvoltarea națiunii române. Revendicările Federației CulturMedia:

Acțiunea sindicaliștilor vine ca un răspuns la ignorarea constantă a problemelor cu care se confruntă acest sector. O categorie de profesioniști cu pregătire academică remarcabilă și competențe specifice este remunerată la un nivel umilitor. Prin protestul nostru, cerem:

-Alocarea a 1% din Produsul Intern Brut pentru Cultură.

-Egalizarea salariilor angajaților din muzee și biblioteci cu grila aplicată în cazul acelorași profesii din familia ocupațională Educație (Anexa I cap.1/legea 153/2017 modificată prin OUG 128/2023).

-Eliminarea disproporțiilor salariale uriașe dintre angajații din instituțiile de spectacol și angajații din muzeele și bibliotecile publice, de natură să inducă în corpul social percepția că în domeniu există Cultură de gradul 1 și Cultură de rang inferior.

-Acordarea sporurilor salariale pentru munca desfășurată în weekend și zilele de sărbătoare legală, precum și plata orelor suplimentare.

-Deblocarea posturilor vacante și suplimentarea schemelor de funcții pentru a combate deficitul cronic de personal din instituțiile de cultură.

-Uniformizarea salarizării între instituțiile culturale aflate sub autorități diferite.

-Asigurarea unor condiții decente de muncă, prin reabilitarea clădirilor ce pun în pericol atât sănătatea angajaților, cât și patrimoniul cultural.

-Stoparea depopulării și deprofesionalizării domeniului Cultură.

-Eliminarea politizării recrutării personalului din instituțiile de cultură.

-Constituirea unor planuri reale de urgență pentru protejarea patrimoniului cultural și construirea unor depozite regionale de urgență pentru evacuarea patrimoniului în caz de dezastre.

-Recunoașterea Culturii ca domeniu esențial în proiectul de țară.

Federația CulturMedia reunește peste 40 de sindicate din cultură și presă, fiind reprezentativă la nivel de sector de activitate 36 – Cultură.” (comunicat de presă)


ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu