miercuri, ianuarie 22, 2025
AcasăAdministratieBilanțul activității ITM Vrancea în 2024

Bilanțul activității ITM Vrancea în 2024

Activitatea de control în domeniul relaţiilor de muncă

Pornind de la obiectivele și atribuțiile specifice ale Inspecției Muncii pentru reducerea incidenței muncii nedeclarate, activitatea Serviciului Control Relaţii de Muncă a fost direcţionată de către conducerea inspectoratului către angajatorii ce prestează activitate în domenii susceptibile utilizării frecvente a muncii nedeclarate. Acţiunile de control au fost orientate şi spre angajatorii despre care, din scrisori, sesizări, audienţe, s-au primit semnale de încălcări ale legislaţiei referitoare la relaţiile de muncă.

Inspectorii de muncă din cadrul Serviciului Control Relaţii de Muncă au controlat, în perioada 01.01.2024 – 31.12.2024, 1.242 angajatori. Numărul total al salariaţilor angajatorilor controlaţi este de 48.242, din care 23.768 femei și 3 tineri cu vârste de până la 18 ani. Pentru nerespectări ale legislaţiei referitoare la relaţiile de muncă, au fost sancţionaţi contravenţional 272 de angajatori, fiind aplicat un număr de 383 de sancţiuni, valoarea totală a amenzilor aplicate fiind de 912.800 lei (115 amenzi și 268 de avertismente). În cadrul acțiunilor de control desfășurate, au fost identificate 37 de persoane care desfășurau muncă nedeclarată pentru care s-au dispus măsuri de intrare în legalitate, iar angajatorii au fost sancționați contravențional. Reamintim faptul că persoana care acceptă prestarea muncii fără încheierea unui contract individual de muncă riscă o amendă cuprinsă între 500 și 1.000 de lei. Pe parcursul anului 2024, au fost desfășurate 25 de campanii naționale de control, îndrumare, conștientizare și informare. Campaniile naționale au vizat majoritatea domeniilor de activitate economică din județul Vrancea, dintre care menționăm: construcții, gardă și protecție, comerț, brutărie și panificație, jocuri de noroc, depozitare și comercializare carburanți auto, captarea și distribuția apei, colectarea deșeurilor, activitatea zilierilor, activitatea centrelor rezidențială de copii și bătrâni, precum și activitatea de eliberare a adeverințelor de vechime.

Organizarea și desfășurarea activității de soluționare a petițiilor

La Inspectoratul Teritorial de Muncă Vrancea, petițiile sunt înregistrate și soluționate în  termenul prevăzut de O.G. 27/2002 pentru soluționarea petițiilor, care este de 30 zile, cu posibilitatea de prelungire cu cel mult încă 15 zile, în situația în care aspectele sesizate prin petiție necesită o cercetare mai amănunțită. Petiţiile primite de compartiment, în anul 2024, au fost în număr de 470, din care:

  • 382 în domeniul relaţiilor de muncă;
  • 24 în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă;
  • 64 în domeniul contractelor colective de muncă.

Principalele probleme sesizate au vizat următoarele:

  • neplata drepturilor salariale la termenele stabilite;
  • prestarea muncii fără forme legale de angajare;
  • neacordarea drepturilor salariale pentru timpul efectiv lucrat, neplata orelor suplimentare, a orelor lucrate pe timpul nopţii;
  • neacordarea concediului de odihnă precum şi neachitarea drepturilor salariale aferente concediului de odihnă neefectuat;
  • neeliberarea adeverinţei de angajat/salariu;
  • neeliberarea deciziei de încetare a contractului individual de muncă;
  • concedieri abuzive;
  • necomunicarea accidentelor de muncă;
  • schimbarea locului de muncă;
  • nerespectarea normelor de securitate şi sănătate în muncă.

În îndeplinirea atribuţiilor ce îi revin, Inspectoratul colaborează cu autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, cu alte instituții de specialitate ale statului, cu organizaţii neguvernamentale, cu parteneri sociali, cu mass-media şi cu cetăţenii, putând furniza, la cererea  acestora, date şi informaţii, în limitele sale de competenţă potrivit prevederilor legale.

 Activitatea de monitorizare relații de muncă și contracte colective de muncă

La nivelul Inspectoratului Teritorial de Muncă Vrancea, s-a implementat și se aplică prevederile Legii 367/2022 a dialogului social. În perioada 01.01.2024 – 31.12.2024, au fost înregistrate 126 de contracte colective de muncă, din care:

  • 110 contracte colective de muncă pentru unități cu capital privat;
  • 13 contracte colective de muncă pentru societăți comerciale, companii și societăți naționale, regii autonome cu capital de stat, unități bugetare;
  • 3 contracte colective de muncă pentru alte categorii de unități.

și 14 acte aditionale, din care:

  • 7 acte adiționale pentru unități cu capital privat;
  • 7 acte adiționale pentru societăți comerciale, companii și societăți naționale, regii autonome cu capital de stat, unități bugetare.

De la începutul anului 2019, în evidența inspectoratului, au încetat 95 de contracte colective de muncă, din care:

  • 2 contracte pentru societăți comerciale, companii și societăți naționale, regii autonome cu capital de stat, unități bugetare;
  • 91 de contracte pentru unități cu capital privat;
  • 2 contracte pentru alte categorii de unități.

În evidența Inspectoratului Teritorial de Muncă Vrancea, la data de 31.12.2024, sunt 224 de contracte colective de muncă active, după cum urmează:

  • 21 contracte colective de muncă pentru societăți comerciale, companii și societăți naționale, regii autonome cu capital de stat, unități bugetare;
  • 1 contract colectiv de muncă pentru unități cu capital mixt (majoritar de stat);
  • 199 de contracte colective de muncă pentru unități cu capital privat;
  • 3 contracte colective de muncă pentru alte categorii de unități, din care:
  • cu sindicate reprezentative: 25, din care 16 pentru sectorul public și 9 pentru sectorul privat;
  • cu reprezentanti ai salariaților: 199, din care 190 pentru sectorul privat, 5 pentru sectorul public, 1 mixt și 3 alte categorii de unități.

Inspectoratul Teritorial de Muncă Vrancea, prin personalul cu atribuții în domeniul contractelor colective de muncă, oferă consultanță și asistență tuturor angajatorilor, sindicatelor și reprezentanților salariaților care solicită sprijin pentru încheierea/înregistrarea contractelor colective de muncă/actelor adiționale.

Au fost postate pe site-ul inspectoratului informații utile angajatorilor privind etapele negocierii colective, documentele necesare înregistrarii contractului colectiv de muncă la nivel de unitate (Legea nr. 367/2022 privind dialogul social, modificată și completată), actele necesare obținerii reprezentativității sindicatelor, în conformitate cu art. 56 alin. (6) coroborate cu cele ale art. 55 paragraful D din Legea 367/2022 privind dialogul social, modelul cererii de înregistrare a contractului colectiv de muncă. (ITM Vrancea)


ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu