Statistic, incepand cu luna ianuarie incidenta virozelor respiratorii si a gripei explodeaza, de aici si valul urias de pacienti care asalteaza spitalul, in special Sectia Pediatrie. In ultima saptamana , in Spitalul Judetean de Urgenta Sf. Pantelimon Focsani au fost tratate 34 cazuri de afectiuni clinice compatibile cu gripa, 261 cazuri de infectii respiratorii acute ( cele mai afectate categorii au fost copii cu varsta 0-1 an: 44 cazuri; 2 -4 ani: 89 cazuri si 5-14 ani: 85 cazuri) si 67 de cazuri de pneumopatii acute. Sectia Pediatrie a spitalului are 45 de paturi, care in acest sezon sunt permanent ocupate, si functioneaza cu trei medici. Cabinetul Pediatrie din Ambulatorul de Specialitate al spitalului functioneaza cu un numar de doi medici, care lucreaza in ture, iar garzile sectiei de pediatrie sunt acoperite de opt medici. Anul trecut au plecat din spital trei medici pediatrii, din motive personale.
În aceasta perioada a gripelor si a virozelor respiratorii, ne-am confruntat cu un asalt urias de pacienti in serviciul de Triaj pediatrie, desi nu reprezentau urgente medicale, lucru care aproape a dus la blocarea activitatii. In contextul unei avalanse de pacienti, medicului ii este dificil sa asigure in acelasi timp asistenta medicala bolnavilor internati, asistenta medicala urgentelor majore si in egala masura, asistenta medicala tuturor cazurilor care nu prezinta urgenta medicala dar care se prezinta in triaj pediatrie. In aceste circumstante, prioritizarea cazurilor grave si complexe este esentiala! Gestionarea cazurilor minore suprasolicita personalul medical ducand la scaderea calitatii ingrijirii pentru pacientii internati si cazurile critice. Numarul mare de prezentari din Triaj pediatrie, care nu erau cazuri de urgenta medicala, (130 consultatii in 24 de ore), ingreunau desfasurarea unui act medical de calitate. Din acest motiv, s-a recurs la plata taxei de consultatie, pentru cazurile care se prezinta in Triaj, nu sunt urgenta medicala dar vor o consultatie la cerere. Aplicarea taxei de consultatie la cerere nu este un element nou, conform legislatiei face parte din tarifele percepute pentru serviciile medicale la cererea pacientului, existente in toate spitalele din tara. Serviciile medicale taxate sunt afisate la loc vizibil pentru pacientii care doresc acest tip de serviciu. Dovada functionarii acestei metode, este aceea ca numarul de prezentari in Triaj a scazut in ultima saptamana de la 130 prezentari in 24 ore, la 60-70 prezentari.
Triajul de Pediatrie este destinat cazurilor de urgenta medicala. Pentru a intelege diferenta si pentru a putea prioritiza cazurile, la loc vizibil medicii au afisat o lista cu simptomatologia urgentei medicale. Dintre acestea fac parte: copii sub 3 luni cu febra peste 38 grade C , copii peste trei luni cu febra peste 39 grade C, convulsii, alterarea starii de constienta, socul anafilactic si alergodermiile generalizate, deshidratarea acuta prin pierderi digestive (varsaturi, diaree), hematemeza, rectoragii, hemoptizii, insuficienta respiratorie acuta cu disfonie marcanta (reguseala), dispnee, edeme diverse etiologii, traumatisme. De asemenea, pacientii cu certificate de handicap sau care vin cu trimitere de la medicul de familie nu platesc consultia, chiar daca nu reprezinta urgenta medicala.
Rolul triajului pediatric este acela de a identifica cazurile care necesita atentie medicala imediata si de a filtra cazurile minore ce pot fi directionate catre: medicul de familie sau, dupa caz, catre cabinetul din ambulatorul integrat al spitalului. Medicul de familie are rolul si competenta de a evalua si gestiona afectiunile comune, precum virozele respiratorii, febra scazuta sau eruptii cutanate minore. Medicul de familie este primul punct de contact pentru cazurile usoare sau necomplicate, fiind pregatit sa ofere ingrijire medicala primara si sa stabileasca daca este nevoie de trimitere la un medic specialist. De asemenea, cazurile care necesita o evaluare suplimentara, dar nu constituie urgenta, pot fi programate pentru consultatie in ambulatoriu de specialitate.
Directionarea cazurilor minore catre medicul de familie sau ambulatoriu ajuta la decongestionarea serviciului de urgente, evitand timpii mari de asteptare pentru cazurile grave. Pacientii cu probleme minore pot primi îngrijiri medicale adecvate intr-un mediu mai putin aglomerat, cum ar fi cabinetul medicului de familie sau ambulatoriul. Acest circuit respecta principiul asistentei medicale primare si degreveaza serviciul de urgente pediatric, unde resursele trebuiesc concentrate spre cazurile grave. (comunicat – Spitalul Județean ”Sf. Pantelimon” Focșani)
Scrisoarea deschisă a mămicilor din Focșani o citiți AICI.