vineri, februarie 7, 2025
AcasăActualitateO nouă provocare periculoasă pe TikTok: copiii sunt îndemnați să înghită cât...

O nouă provocare periculoasă pe TikTok: copiii sunt îndemnați să înghită cât mai multe pastile de paracetamol să vadă cât de mult stau fără să li se facă rău

Provocarea de pe TikTok ”Paracetamol Challenge” pune autoritățile în gardă, atât polițiști cât și medici. Provocarea constă în înghițirea unui număr mare de pastile de paracetamol pentru a vedea cât rezistă persoana respectivă fără să-i vină rău. ”Paracetamol Challenge te trimite în spital, nu în topul trendului! Această provocare extrem de periculoasă îi încurajează pe participanți să își administreze doze mari de paracetamol pentru a „demonstra” rezistența organismului. Iar cel care ajunge să petreacă cele mai multe zile în spital… câștigă? Ce!? Ceva nu sună bine. Câștigi ce? O intoxicație severă, un ficat afectat, greață, vărsături… iar lista poate continua, în funcție de cât de puternic (sau fragil) este corpul fiecărui participant. Dragi copii… Dragi elevi… Dragi părinți… Un like sau o vizualizare nu valorează mai mult decât viața!”, este apelul polițiștilor români.
La rândul lor, medicii explică de ce e periculos să luăm paracetamol dacă nu suntem bolnavi și, mai ales, în cantități mari. ”E, practic, un concurs între tineri, exact cum erau în trecut concursurile de băut, cine duce mai mult, cine a mai multe pastile fără să i se facă rău. Între medicamentele folosite pentru copiii care au febră, răceală, paracetamolul e în capul listei, alături de ibuprofen. E una dintre cele mai sigure opțiuni. Problema este că atunci când nu ai nevoie de el, organismul, prin intermediul ficatului, este în stare să-l elimine, să-l metabolizeze. Unii o fac mai repede, așa cum se întâmplă și cu alcoolul, alții o fac mai încet. Deci concursul este despre cui i se face mai târziu rău, asta-i provocarea. (…) Problema cu paracetamolul este că nu are semne de intoxicație în primele ore bune de când l-ai înghițit. De când îl înghiți, în principiu, cam în 2 ore a ajuns la un nivel destul de înalt în sânge, chiar și formele cu eliberare lentă. Deci în 4 ore, cu siguranță, s-a absorbit din stomac. De aceea cred că semnalul nostru, al medicilor, e foarte valoros, pentru că dacă un părinte speriat află că al lui copil a participat la concursul ăsta, e bine să ajungă la spital în primele 4 ore, poate chiar până la 8, deoarece în acest interval copilul nu are niciun semn de boală și nici n-a apucat să crească la nivel hepatic produsul toxic al paracetamolului. Și putem să facem ceva, întrucât există un antidot specific. Dacă, totuși, nu ajunge copilul la spital, pentru că în primele 24 de ore, foarte spectaculos nu se întâmplă nimic. Copilul poate să aibă greață, senzație de stomac plin sau să-l doare un pic în dreapta, cum se și spune, te doare ficatul. Abia dincolo de 24 de ore încep să apară semnele de boală, din care evidente sunt 3: te faci galben la față, adică ai icter, urinezi foarte închis la culoare, cam ca berea brună – astea sunt semne evidente de suferință hepatică – și, eventual, începi să sângerezi peste tot, faci vânătăi, echimoze, sângerează gingiile. Și în cazul în care nu ajungi nici în acest scenariu la spital și depășești 3-4 zile de la ingestie, da, scenariul poate să fie foarte grav, cu sfârșit letal”, a explicat medicul pediatru Mihai Craiu, la Digi24.

ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu