Klaus Iohannis a anunțat, astăzi, că demisionează din funcția de președinte al României. El a precizat că va pleca de la Palatul Cotroceni miercuri, 12 februarie. Reamintim că, pe 21 decembrie 2024, când i s-a încheiat mandatul, Klaus Iohannis nu a plecat din fruntea Administrației Prezidențiale, în urma deciziei Curții Constituționale a României. Pentru că anulaseră alegerile prezidențiale, judecătorii CCR au decis ca Iohannis să rămână în funcția de președinte până la validarea unui nou președinte ales. Între timp, Guvernul a stabilit datele alegerilor prezidențiale: 4 mai și 18 mai. Susținerea pentru Klaus Iohannis a scăzut rapid în rândul coaliției de guvernare, inclusiv al PNL, astfel că demersul opoziției de suspendare în Parlament a președintelui ar fi putut avea sorți de izbândă. Astfel, Iohannis s-a văzut nevoit să demisioneze, decizia sa putând fi și o mică supapă pentru detensionarea situației politice și sociale din țară. Analiștii anticipează, însă, și efecte negative pentru România în plan extern și economic, în general.
Ce urmează, după demisia președintelui? Conform Constituției, funcția vacantă de președinte va fi preluată, interimar, de către președintele Senatului, Ilie Bolojan (doar dacă acesta ar refuza, atunci urmează președintele Camerei Deputaților). Ilie Bolojan va trebui să demisioneze din funcția de președinte interimar al PNL (și să se suspende din calitatea de membru de partid) și din fruntea Senatului. Cel mai probabil, președinte interimar la Senat va deveni liberalul Mircea Abrudean (senator PNL Cluj și vicepreședinte al Senatului). Tot conform Constituției, ”în termen de 3 luni de la data la care a intervenit vacanţa funcţiei de Preşedinte al României, Guvernul va organiza alegeri pentru un nou Preşedinte.”
Ilie Bolojan are aproape 56 de ani. El a absolvit Liceul „Emanuil Gojdu” din Oradea, studii în mecanică la Institutul Politehnic „Traian Vuia” din Timișoara și Facultatea de Matematică la Universitatea din Timișoara. În plan politic, Ilie Bolojan a început cu poziția de consilier local în Aleșd (1996-2004). Apoi, a fost consilier județean în Bihor (2004-2005), prefect al județului Bihor (2005-2007) și secretar general al Guvernului României (2007-2008). Din 2008 și până în 2020 a ocupat funcția de primar al municipiului Oradea. În perioada 2020-2024, Bolojan a fost președinte al Consiliului Județean Bihor. În 2024 a fost reales pentru al doilea mandat. După primul tur ale prezidențialelor de anul trecut, Ilie Bolojan a fost desemnat președinte interimar al PNL. La parlamentarele din 1 decembrie 2024, el a fost ales senator și, ulterior, președinte al Senatului României.