duminică, noiembrie 24, 2024
AcasăStiri InterneBani mai mulți pentru băncile de sânge

Bani mai mulți pentru băncile de sânge

Guvernul a aprobat, printr-o Hotărâre, alocarea sumei de 30,1 milioane de lei, pentru anii 2017-2018, necesară Ministerului Sănătății, în vederea îndeplinirii obiectivelor din cadrul unui proiect PHARE (Proiectului PHARE 2006/018-147.03.11) pentru implementarea directivelor Uniunii Europene privind băncile de sânge – unitățile de transfuzie din spitale – utilizarea terapeutică a țesuturilor și celulelor umane. Proiectul urmărește creșterea numărului de intervenții pentru transplantul de organe, țesuturi (în special piele pentru arsuri) și celule, destinat pacienților aflați pe listele de așteptare, precum și scăderea cheltuielilor cu tratamentul unor boli cronice.
Fondurile sunt necesare lucrărilor de construcţii, dotări cu echipamente şi servicii de auditare a achizițiilor pentru patru bănci de țesuturi şi celule umane în București, Iași, Târgu Mureș și Timișoara, care să asigure tratament de urgență pentru pacienții care necesită transplant de țesuturi, evitându-se astfel importul și amânarea riscantă a aplicării tratamentului. Astfel, proiectul va asigura o creștere a calității asistenței medicale de specialitate, prin soluții terapeutice moderne, pentru îmbunătățirea stării de sănătate a populației, care nu va mai fi nevoită să se adreseze unor bănci de țesuturi / celule și clinici specializate din alte țări. Sumele alocate sunt destinate contractării și implementării componentelor necontractate din cadrul proiectului PHARE. Banii vor fi alocați din bugetul aprobat Ministerului Sănătății, prin virări de credite bugetare de la celelalte tipuri de cheltuieli din cadrul aceluiași capitol, astfel: pe anul 2017 vor fi alocați 29,78 milioane lei și 0,32 milioane lei pentru 2018.
De asemenea, continuarea implementării proiectului PHARE în România va armoniza activitatea în domeniul băncilor de sânge, unităților de transfuzie din spitale și utilizarea terapeutică a țesuturilor și celulelor umane cu celelalte state din Uniunea Europeană, evitându-se aplicarea procedurii de infringement României pentru domeniul „utilizarea terapeutică a țesuturilor și celulelor umane„ . În lipsa continuării proiectului și a unui control eficace în domeniile menționate, relația inter-europeană cu celelalte rețele de Bănci de țesuturi și celule devine imposibilă, contrar Directivelor Europene. Termenul de transpunere a directivei 23/2004/EC privind standardele de calitate pentru activitatea de transplant de țesuturi și celule a fost 31 august 2008.
Prin Hotărârea de Guvern nr. 296 din aprilie 2016 au fost aprobate sumele necesare pentru contractarea şi implementarea componentelor rămase necontractate din Proiectul PHARE 2006/018-147.03.11 – Sprijin pentru autorităţile de sănătate din România pentru implementarea directivelor UE privind băncile de sânge – unitățile de transfuzie din spitale – utilizarea terapeutică a țesuturilor și celulelor umane. În luna august 2016, ca urmare a rectificării bugetare a fost alocată Ministerului Sănătății suma necesară continuării implementării acestui proiect. Întrucât procedurile de achiziție nu s-au finalizat până în noiembrie 2016, pentru continuarea implementării proiectului a fost necesară modificarea hotărârii în acest sens. (Guvernul României)


ARTICOLE SIMILARE

- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu