Fiecare țară are nevoie de adăposturi de protecție pentru populație, indiferent de situația în care se află. Adăposturile de protecție civilă sunt obligatorii și la noi în țară, chiar dacă riscurile sunt mici. Totuși, numărul adăposturilor de protecţie civilă este foarte mic în România, iar cele existente nu sunt funcţionale. „A fi pregătit nu înseamnă că noi ştim că va fi ceva. Dar există riscuri. Există riscul inundaţiilor, există riscul fenomenelor meteo extreme, există riscul cutremurului, există riscul incendiilor, există riscul infecţiilor şi există şi riscul unui conflict, pentru că suntem lângă o zonă de conflict, dar asta nu înseamnă că există şi probabilitatea mare să se întâmple. Probabilitatea rămâne şi sperăm să rămână foarte mică. Chiar dacă probabilitate e mică, este obligatoriu să avem adăposturi. (…) Numărul lor este mic. Multe dintre ele nu sunt puse la punct. Şi trebuie puse la punct. Dacă luăm ultimul control făcut de IGSU numai anul trecut, au fost date amenzi de peste 380.000 de lei, pe lângă avertismente, pe lângă recomandări şi aşa mai departe. Deci există preocupare şi această preocupare nu este numai acum, este tot timpul. Este una din sarcinile IGSU să facă în continuu verificări pe adăposturi. Acum vine rolul celor care le au în proprietate sau celor care le administrează. Ei trebuie să se asigure că adăposturile sunt puse la punct, fie că vorbim de autorităţi locale, fie că vorbim de asociaţii de proprietari. Mai mult decât atât, ei pot să identifice locuri suplimentare care pot fi folosite ca adăposturi. Legislaţia noastră prevede ca sub blocuri să fie adăpost, la orice bloc, deci există legislaţie care a impus aceste reguli”, a declarat, la Focșani, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.
Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) a solicitat Curţii de Conturi un audit pentru a evalua situaţia actuală a adăposturilor la nivel naţional. Potrivit șefului DSU, România nu este singura ţară care tratează cu seriozitate chestiunea adăposturilor de protecţie civilă. „Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă este cel care a solicitat Curţii de Conturi să facă un audit în regim de urgenţă. Să vedem cum stăm. (…) După acest audit, vom putea lucra pe baza recomandărilor. (…) Nu suntem singurii care spunem asta, sunt ţările nordice, ţările baltice, Polonia şi alte ţări europene, care toate au acest lucru în inventarul lor, adăposturile de protecţie civilă. Şi-l au de mult timp şi dintotdeauna, şi înaintea războiul din Ucraina”, a explicat Raed Arafat.
Șeful DSU a fost prezent la Focșani, la inaugurarea sediului Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență ”Anghel Saligny” Vrancea. Alături de Raed Arafat, la ceremonie au mai fost prezenți Alanna Simpson, specialist coordonator în managementul riscului de dezastre – Banca Mondială, inspectorul general al IGSU, Dan Paul Iamandi, adjunctul inspectorului general, managerul de proiect, general-locotenent Benone-Gabriel Duduc, comanda ISU Vrancea, precum şi reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene.